Polikistik Over Sendromu nedir?

Endokrin bir bozukluk olan polikistik over sendromu kadınların hormonal dengesini etkileyen ve gebe kalmalarını zorlaştıran bir durumdur fakat gebe kalmanızı tamamen engelleyecek bir durum değildir. PCOS sahip bir anne adayı iseniz tıbbi tedavinizin yanı sıra sağlıklı ve düzenli bir beslenme alışkanlığı kazanmanız oldukça önemlidir.

Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Polikistik over sendromu daha çok üreme çağındaki kadınlarda görülen hormonal bir bozukluktur. Hormonlarda meydana gelen bu dengesizlik vücutta çeşitli belirtilerle kendini göstermektedir. Bu belirtilerden bazıları şöyledir;

• Ciltte yağlanma ve sivilce.

• Adet düzensizliği.

• Kilo vermede güçlük.

• Saçlarda dökülme/seyrelme.

• Ruh halinde meydana gelen değişimler.

• Kısırlık veya düşük doğum.

• Vücut tüylenmesinde artış şeklindedir.

Polikistik over sendromunda oluşan belirtilerin kontrol edilmesi ve iyileştirilmesi için hekiminiz tarafından uygulanabilecek çeşitli tedaviler mevcuttur. Hastalığın iyileştirilmesinde cerrahi ve diyet tedavisi gibi planlamaların yanı sıra diyet tedavisinde meydana gelen değişimlerin de hastalığın seyrini olumlu yönde iyileştirdiği bilinmektedir. Uygulanan diyet içeriğinin düşük glisemik indekse sahip besinleri içermesi hastalığın seyrinin iyileştirilmesinde oldukça önemli olduğu bilinmektedir

Polikistik Over Sendromu Belirtileri

Polikistik Over Sendromu Glisemik Endeks

Sendroma sahip bireylerin diyetinde kan şekerini hızlı yükselten ve ani bir şekilde düşüren yüksek glisemik indeksli olarak tanımladığımız besinlerden uzak durulmalıdır. Bu besinler yerine kan şekerinizi yavaş yükselten ve uzun süreli tokluk sağlayan besinler tercih edilmelidir. Yemek esnasında iyice çiğnemek ve yavaş yemek de besinlerin kan şekerine olan etkisini olumlu yönde etkilediği bilinmektedir.

Polikistik Over Sendromu Diyeti

Diyetinizde tam yağlı ürünler yerine düşük doymuş yağlı ürünlere yer verilmelidir.

Zaman zaman bazı hastalarda görülen ve hastalığa eşlik eden insülin direncinin kırılması için kısa dönemli düşük karbonhidrat, yüksek protein içerikli işe yarasa da uzun vadeli tercih edilmemelidir.

Lif içeriği zengin beslenilmelidir.

Beslenmede bol bol sebze ve meyveye ağırlık verilmelidir.