Gebelikte Bulantı Nasıl Olur?

Bebeğinizin varlığıyla birlikte ortaya çıkan gebelikte bulantı ve bulantıların eşlik ettiği kusma durumları birçok anne adayının hamilelik sürecinde ortaya çıkmaktadır. Bulantıların neden olduğu halsizlik ve yorgunluk çoğu zaman anne adayının enerjisini düşürmekte ve bitkin bir izlenim oluşturmaktadır. Gebelik döneminde bulantı ve kusma hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için yazımızın tamamını okuyabilirsiniz.

Gebelikte Bulantı Ne Zaman Başlar ?

Gebeliğin 5-6. Haftasından sonra bulantı başlar ve 7 ila 9. hafta arasında pik yapar. Bu durum gebeden gebeye farklılık göstermekle birlikte şiddeti de aynı olmayabilir. Bazı gebeliklerde mide bulantısının fazla veya az görülmesi çocuğun sağlığına dair olumlu veya olumsuz bir çıkarımda bulunmamıza neden olmaz. Bu durum gayet doğal bir sürecin bir parçasıdır ve zamanla azalmaktadır. Aksi bir durumda hekiminize danışmanızı tavsiye ederiz.

Gebelikte Mide Bulantısının Nedenleri Nelerdir ?

Gebelikte değişen hormonal sistemle birlikte vücutta çeşitli değişiklikler de meydana gelmektedir. Hormonlarda meydana gelen artış ise mide bulantısıyla ilişkilendirilmektedir. Özellikle B-HCG hormonundaki artış mide bulantısıyla doğrudan ilgili olduğu söylenebilir. Beta-HCG hormonu çoğul gebeliklerde (ikiz ve üçüz gibi ) çok fazla artış göstermesi sebebiyle anne adayları daha fazla bulantı ve kusma yaşayabilirler.

Ancak gebelikte yaşanan bu durum birçok faktörün oluşmasıyla ortaya çıkabildiği için tek bir nedene bağlamak doğru olmamaktadır. Beta-HCG seviyesindeki artışla birlikte çeşitli karaciğer sorunları, otonom sinir sisteminde meydana gelen fonksiyon bozuklukları, B6 vitamini eksikliği ve çeşitli psikolojik sorunlar da eşlik edebilmektedir.

gebelikte beslenme neden olur

Gebelikte Bulantı Nasıl Geçer ?

Gebeliğin ilk trimesterinde görülen bulantı ve kusmalar çoğu anne adayında görülse de hiç görülmemesi de olası bir durumdur. Bulantı ve kusmalarla başa çıkmanın en iyi yolu istirahat etmek ve ağır yiyeceklerden midenizi sakınmaktır. Bu dönemde daha hafif gıdalara yönelmeniz ve koku hassasiyetinizi tetikleyecek olan baharatlı gıdalardan uzak durmanız bulantı ve kusmalarınıza iyi gelebilir.

Yiyeceklerin yağ çeken bir pişirme yöntemi yerine haşlama ve buharda pişirme gibi yöntemlerle pişirilmesi tavsiye edilmektedir. Midenizin şişmesine neden olabilecek her türlü gıdadan uzak durulması ve bu tür gıdalar yerine hafif olanlarının tercih edilmesi daha iyi hissetmenize neden olabilir.

Daha çok sabahları meydana gelmesi sebebiyle sabah bulantısı da olarak bilinen mide bulantınızı hafifletmek için yataktan kalkmadan tüketilen leblebi veya tuzlu kraker tarzı besinler midenizi biraz yatıştırıp sizi rahatlatabilir.

Gebelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Geçer ?

Gebeliğin ilk aylarından beri eşlik eden mide bulantısı ilk trimesterın sonlarına doğru azalmakla birlikte dördüncü ayın sonlarına doğru tamamen bitebilmektedir. Gebelerin %9’unda bu durum 5. aya kadar devam edebilir. Her anne adayının durumu aynı olmamakla birlikte bulantı ve kusmaların şiddeti korkutucu derecede fazla ise mutlaka bir hekime danışılmalıdır.

Zamanla azalan bulantılar aniden bitmemekte ve şiddetlenen dönemden sonra yavaş yavaş hafifleyip yok olmaktadır. Bu durumun geçici bir süreç olduğunu ve bebeğiniz ve kendi sağlığınız için stressiz bir şekilde geçirmenizi tavsiye ederiz.

Gebelikte Mide Bulantısına İyi Gelen Besinler

Gebelikte Bulantıya İyi Gelen Besinler Nelerdir ?

Su, aromasız ve sade olması sebebiyle bulantı yaşadığınızda midenize en iyi gelecek içeceklerden biridir fakat kusma durumu mevcut ise hemen tüketilmemesi midenin biraz dinlendirilmesi tavsiye edilmektedir.

Zencefil, hamilelikte mide bulantılarının hafifletilmesine yardımcı olmasıyla bilinmektedir.  Bulantı yaşadığınız durumlarda tercih edeceğiniz taze zencefil ile demlenen bir çay midenizi yatıştıracaktır.

Nane ve limon, yoğun derecede yaşanan mide bulantılarına suyunuzun içine atacağınız birkaç yaprak nane veya demlediğiniz bir nane limonlu çay iyi gelecektir.

Patates, mide bulantısı veya kusma sonrası midenizi fazla rahatsız etmeyecek olan hafif gıdalar arasından en uygunudur. Haşlama olarak tükettiğiniz patatesin bulantınızı kuvvetlendirmediği gibi midenizin boş kalmamasına da yardımcı olmaktadır. Tüm bu besinlerin yanı sıra temiz havada yapacağınız yürüyüşler, hareketli bir yaşam tarzı ve derin nefes alıp vermek sizi rahatlatıp bulantılarınıza iyi gelecektir. Tabii ki midenizi sık sık azar azar beslemenin katkısını da bu dönemde unutmamalısınız. Günde 3 ana öğüne yüklenmek yerine ara öğünlerle bu durumu desteklemenizi öneririz. Eğer bulantı ve kusmalarınızın şiddeti çok fazlaysa ve bu durumdan endişe duyuyor iseniz gerekli sıvı ve elektrolit kaybının yerine konması için mutlaka bir hekimin gözetimi altında olmanızda fayda olacaktır.