Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir ?

Bebeğinizin her geçen gün adım adım büyümesine şahit olurken aynı zamanda onun bilişsel ve sosyal gelişimi için destek vermektesiniz. Tuvalet eğitimi de bebeğinizin büyürken sizden destek almaya ihtiyacı olduğu konulardan biridir. Bebeğinizin tuvalet eğitimi için fiziksel, sosyal ve psikolojik olarak gelişiminin yeterli seviyeye ulaşması ile birlikte eğitim sürecini başlatabilirsiniz. Bebeğinizin tuvalet eğitimine başladığı süre zarfında önemli bir olayın veya kaybın olmamasına mutlaka özen göstermelisiniz.

Bebeklerde tuvalet eğitimi nasıl verilir ve diğer tüm detaylarını sizler için blogumuz da derledik. Keyifli okumalar dileriz.

Bebeklerde Tuvalet Yapamama Nedir ?

Bebeğinizin 2 günden daha uzun bir sürede kakasını yapmıyor olması kabızlığının belirtisi olabilmektedir. Bunun için bebeğinizin tuvalete çıkmasına yardımcı besinler tüketmesini ve bağırsak hareketlerini arttıracak çeşitli egzersizlerin denenmesini tavsiye ediyoruz. Bebeklerde kabızlığın giderilmesi hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilmek için “ bebeklerde kabızlık nasıl giderilir” yazımıza göz atabilirsiniz.

Bebeklerin Tuvalet Eğitimine Hazır Olduğunun Belirtileri Nelerdir ?

Eğer bebeğiniz aşağıdaki ipuçlarını gösteriyor ise tuvalet eğitimine hazır olabilir:

  • Uzun süren kuru kalma durumu,
  • Gün içinde 2 saatten fazla kuru kalma ve öğlen uykularında kuru kalması,
  • Tuvaletini yaparken bir eşyanın arkasına saklanma ve çömelme,
  • Islak ve kuru kalma arasındaki farkları bilmesi,
  • Tuvaleti geldiğini ifade edebilme,
  • Tuvalette uzun süre kalabilme,
  • Kendinden büyüklerin nasıl tuvalet yaptığını merak etme gibi durumlar söz konusu olabilmektedir.
bebeklerde tuvalet eğitimi hakkinda herşey

Bebeklerde Tuvalet Eğitimi

Bebeklerde tuvalet eğitimine başlamak tamamen onlara bağlı bir durumdur. Bu konuda siz değerli ebeveynlerinin yapması gereken şey onlar kendilerini hazır hissettiklerinde destek olmanızdır. Her çocuk birbirinden farklılık gösterdiği gibi bezi bırakma ve tuvalet alışkanlığı kazanma da tamamen çocuğunuza özgü bir durumdur. Bu eğitim, çişlerini ve kakalarını kendi isteğiyle tutmayı başarabilen çocuklara verilmelidir. Eğitim verilmeden önce bazı konular hakkında çocuklar bilinçlendirilmelidir.

Örneğin tuvalet eğitimi verilmeye başlanmadan önce bir çocuk muhakkak ıslaklık ve kuruluk arasındaki farkı bilmelidir. Bu bilinçle birlikte altının kuru veya ıslak olduğunu farkına varmalı, ıslaklıktan rahatsızlık duymalıdır.

Bebeklerde Tuvalet Alışkanlığı

Bebeğinizin tuvalet eğitimine hazır olduğunun belirtilerini gösterdiğinden emin iseniz, sevimli miniğinize tuvalet alışkanlığı kazandırmaya başlayablirsiniz. Ancak bu süreçte şunlar unutulmamalıdır:

  • Bebeğiniz gün içinde tuvalet alışkanlığı kazanırken çeşitli kazalar meydana gelebilir.
  • Kaçırma durumlarında bebeğinize kızmamalı ona doğru olanın tuvalete gitmek olduğunu söylemelisiniz.
  • Mümkünse eğer tuvaletini bezine yaptığında lavaboya giderek tuvalet için uygun ortamın burası olduğunu güzel bir dille ifade edebilirsiniz.
  • Eğitim sürecinde çok fazla abartılı tepkiler vermekten kaçının.
  • Lavaboya sadece tuvalet ihtiyacını gidermek için değil; aynı zamanda ellerini ve yüzünü yıkamak, dişlerini fırçalamak gibi temel davranışları kazanması için de teşvik edin.
  • Sürekli olarak ona tuvaletini sormak yerine sıvı alımını gözlemleyerek tuvalet vaktinin geldiğini takip edebilirsiniz.

Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlamalı ?

Tuvalet alışkanlığı bebeğinizin kendini tamamen hazır hissetmesi durumunda başlamanız gereken bir eğitim sürecidir. Genellikle bebeklerde tuvalet alışkanlığı ortalama 1,5-2 yaşında başlamakta bazı bebeklerde ise daha da ileriki yaşlarda kazandırılabilmektedir. Bu tamamen çocuğunuza bağlı olup, doğru zamanın onu kendini hazır hissettiği zaman olduğunu unutmamalısınız.

Çevrenizdeki bebeklerle kendi bebeğinizi kıyaslamamalı ya da varsa eğer bebeğinizin abisi veya ablasının tuvalet alışkanlığı kazandığı yaşta hala neden bezlendiği konusunda karamsarlığa kapılmamalısınız. Blogumuzun en başında dediğimiz üzere bu durum bebeğinizin psikolojik, fizyolojik ve sosyal anlamda kendini hazır hissetmesi ile başlayacak bir süreçtir. Mümkün olduğunca eğitim sürecine başlamadan önce bebeğinizin bu konuda tamamen hazır hissetmesini göz önünde bulundurmanız faydalı olacaktır.

bebeklerde tuvalet eğitimi nasıl verilir?

Bebeklerde Tuvalet Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır ?

Bebeğiniz tuvalet alışkanlığı kazanmadan önce evinizde onun kullanabileceği bir lazımlık bulundurmalı ve her ihtimale karşı yedek bez temin etmelisiniz. Bebeğinizin yukarıda da belirttiğimiz üzere tuvalet alışkanlığı kazanmak için gösterdiği belirtilerden emin iseniz onu zamanla bezi bırakma ve tuvalet alışkanlığı kazanma sürecine adapte edebilirsiniz.

Bu süreçte bebeğinizin bir takım korkuları olabilir. Örneğin bunlardan biri tuvalet esnasında bedeninden bir şeyler koptuğunu gördüğünde ürkmek ya da altını ıslattığında suçluluk hissetmek olabilir. Aynı zamanda olmaması gereken bir yerde tuvalet ihtiyacını giderebilir. Bu durumlarda bebeğinize kızmamanızı ve onun suçluluk duygusu hissetmemesini sağlamalısınız. Bunun normal bir durum olduğunu fakat asıl olması gereken yerin tuvalet olduğunu uygun bir dille ifade etmelisiniz.

Bebeklerde Tuvalet Eğitimi ve Lazımlık Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Bebeğinizin tuvalet alışkanlığı kazanmadan önce onun lazımlık ile tanışmasını sağlamalısınız. Öncelikle üzerine oturmak isterse müsaaede etmeli ardından ona tuvalet ihtiyacını burada giderebilmesini ifade edebilirsiniz. İlk zamanlar zorluklar yaşayabilir ve ürkebilir bu durumda üstüne gitmemeli ve nazikçe durumu anlatmaya çalışmalısınız.

Lazımlığı tuvalet dışında kullanmamaya özen göstermeli aynı şekilde bebeğiniz bunu istediğinde uygun ortamın tuvalet olduğunu ve orda kalması gerektiğini söylemelisiniz.

Bebeğiniz ilk zamanlar lazımlıüın üzerine oturup uzun süre boyunca tuvalet ihtiyacını gidermeyebilir hatta tekrar bezlenmek isteyebilir. Bu sürecin geçici olduğunu fakat zamanla ona bu alışkanlığı kazandırmak için çabalamayı unutmamalısınız.

kanzbanner
Kanz Bebek Bezini Denediniz mi?

Bebeklerde Tuvalet Alışkanlığı Kazandırılırken Yapılmaması Gerekenler

  • Bebeğinizin lazımlığını tuvalet dışında herhangi bir yere taşımamalısınız. Böylece bebeğiniz başka ortamların da tuvalet ihtiyacını gidermek için uygun ortam olduğunu düşünebilir.
  • Erkek bebeklerde tuvalet ihtiyacını ayakta karşılamasını öğretmemelisiniz. Bu durum hem sağlık açısından hem de hijyenik açıdan uygun bir alışkanlık olmamaktadır.
  • Bebeğiniz sizi tuvalette seyretmek istiyorsa onu reddetmemeli, uygun bir durumda seyretmesine müsaade etmelisiniz. Bebekler büyükleri izlemeyi ve onları taklit etmeyi çok severler. Böylece tuvalet alışkanlığı kazanmasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Bebeğinizin sıvı alımını kısıtlamamalısınız.Fazla su içerse altına kaçırma riski daha çok artar diye düşünmemeli, her zamanki beslenme düzenine göre devam etmesini sağlamalısınız.

Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Kaç Gün Sürer ?

Çoğu anne adayı bu sürecin çok kolay ve hızlı geçmesini diler. Kimi bebekler 1-2 günde alışkanlığı kazanabilecekken kimi bebeklerin ise bu alışkanlığı kazanması aylar içinde olabilmektedir. Ortalama bir tuvalet alışkanlığı süresi 3-6 ayı bulababildiği görülmüştür.

Bebeklerde Gece Uykusunda Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir ?

Bebeğinize ilk defa tuvalet eğitimine başlıyor iseniz bunu öncelikle gündüzleri denemelisiniz. Gündüzleri tuvalet alışkanlığını kazandıktan sonra geceleri de kazanabilmesi adına bebeğinize yardımcı olabilirsiniz.

Öncelikle yapmanız gereken bebeğinizi gece de bezsiz yatırabilmeniz. Böylelikle bebeğiniz altında onu koruyucu bir desteğin olmadığını farkına varacak ve gündüz olduğu gibi tuvalet ihtiyacını gidermek için lavaboya gitmesi gerektiğini farkına varacaktır.

Ancak bu duruma hemen alışması mümkün olmayabilir. Çünkü bebeğiniz gece uykusunda bunun pek bilincinde olmayabilir. Bu süreçte düzenli olarak uyanıp onu tuvalet ihtiyacını gidermek için kaldırmanız, bebeğinizin yatağını ıslatmamasına yardımcı olabilir.

Bezini çıkarmanız durumunda altına yatak koruyucu serebilirsiniz. Böylece olası kazalara karşı küçük bir önlem almış olursunuz.

Geceleri tuvalet alışkanlığı kazanmak gündüz kazanmaya kıyasla daha zor olabilir. Bu nedenle bebeğiniz altına kaçırdığında ona kızmamalı ve süreci sabırla yönetmeye özen göstermelisiniz. Bebeğiniz gece yatmadan 2 saat önce sıvı alımını kesmelidir. Fazla sıvı alımı gece kaçırmasına sebebiyet verebilmektedir.


senanur

“Besinler ilacınız, ilacınız besinler olsun – Hipokrat”

Dyt. Sena Nur Uçan