Bebeklerde Bıngıldak Nedir ve Özellikleri Nelerdir ?

Bıngıldak, bebeklerde bulunan ve beyni saran kafatası kemiklerinin arasındaki baklava dilimi ve benzeri açıklıktır. Bebekler dünyaya gelmeden önce anne karnında 6 adet bıngıldak ile yaşarlar daha sonrasında doğuma yakın bir zamanda bu açıklıklardan beş tanesi kapandığı bilinmektedir.

Peki, bıngıldağın bebek sağlığı üzerindeki etkileri ve işlevleri nelerdir gelin birlikte bakalım…

Bebeklerde Bıngıldak Nasıl Oluşur?

Bıngıldak, kafatası kemiklerinin birleşme noktalarının arasında kalarak oluşan bağ dokudan meydana gelen bir yapıdır. Kafatası kemikleri arasında kalarak oluşan bu açıklık halk arasında yumuşak nokta olarak bilinmekte ve baklava dilimini andırmaktadır.

Bıngıldak Görevleri Nelerdir ?

Bebekler yeni doğduklarından itibaren kafatasında var olan bıngıldağın çeşitli görevleri bulunmaktadır. Bebeğiniz 2 yaşına gelene kadar beyni oldukça fazla büyüyüp gelişmektedir ve kafatası kemikleri bu duruma uyum sağlamakta sıkıntı yaşamaktadır.

Bebeğiniz büyürken gelişmekte olan beyin yapısı bıngıldak adı verilen bağ doku sayesinde zarar görmemekte ve gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmektedir.

bebeklerde bıngıldak ne zaman kapanır

Bıngıldak Ne Zaman Kapanır?

Bebeğiniz yaklaşık 1-1.5 yaşına ulaştığında kafatasında yer alan bıngıldak adı verilen bu boşlukların kapanması beklenir.

Nadir görülen bazı durumlarda kafatasının arkasındaki boşluğun açık olduğuna rastalanabilir. Bu durumda bu açıklığın maksimum 3 ay içinde kapanması beklenmektedir.

Bebeklerde Bıngıldağın Erken Kapanması Nedir ?

Bebeğinize yaptığınız kontrol sonrasında bıngıldağını hissetmemeniz tamamen kapandığı anlamına gelmemektedir. Bu durumu ancak uzman bir hekim kontrol edebilir. Fakat erken kapanması çeşitli sorunlara yol açabilmektedir:

Bebeğinizin bıngıldağının erken kapanması kafatası kemikleri içerisindeki basıncın artmasına neden olabilir. Böyle bir durumda gerekli hekimin kontrolüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Bazı genetik rahatsızlıkların varlığı da bıngıldağın erken kapanmasına yol açabilmektedir. Kraniosinostoz gibi genetik rahatsızlıklardan söz edilebilir. Fakat yine de çocuğunuz için en doğru ve sağlıklı sonucu mutlaka hekiminiz vermektedir.

Kraniosinostoz Nedir ?

Doğumda görülen kafatası bozuklukları arasında yer alan bu durum kafatası kemiklerinin olması gerekenden daha erken bir vakitte birleşmesi sonucu oluşmaktadır. Fakat bu rahatsızlık erken tedavi edilmesi mümkün bir durumdur.

Kraniosinostoz nedeni tam bilinmemekle birlikte çeşitli risk faktörlerinden söz etmek mümkündür. Bu durumun farklı genetik anomaliler dışında farklı çevresel faktörlerden de kaynaklanabildiğini söyleyebiliriz.

Gebelikte görülen rahatsızlıklar ve kullanılan ilaçlar, aynı zamanda annenin beslenme alışkanlıkları ve düzeni ya da farklı birçok sebep bu duruma yol açabilmektedir.

Bebeklerde Kraniosinostoz Belirtileri Nelerdir ?

Kraniosinostoz kendi varlığını anne karnında belli edebilmektedir. Fakat genellikle doğumdan sonra fark edilen bu durum kendini farklı anomaliler ile gösterebilmektedir. Bebeklerde yer alan bu anomaliler göz ve burun büyümesi kulak yapısında değişme gibi durumların gözlemlendiği görülmüştür. Aynı zamanda bunlara eş zamanlı olarak kafatası yapısı da değişebilmekte ve farklılaşmaktadır.

bebeklerde kafatasi hastaliklari
bebeklerde kafatası hastalıkları

Kraniosinostoz Teşhis ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Çeşitli kafatası grafileri ve üç boyutlu beyin tomografisi gibi yöntemler ile kraniosinostoz varlığı teşhis edilebilir. Teşhis edilen bu anomalilinin kaynaklandığı yani altında yatan sebeplere göre tedavi yöntemleri farklılaşabilmektedir.

Eğer kafatasında yer alan süturların kapandığı fakat bu kemiklerin henüz kaynamadığı görülmüş ise kask yöntemi ile birlikte tedavi uygulanabilmektedir. Bebek büyüdükçe ve saçlı deri oluşumu arttıkça bu şekil bozukluluğunun ortadan kalktığını ve gözle görülemediği fark edilebilmektedir.

Eğer kemikler kaynamış ise bu durumda cerrahi yöntemlere başvurularak kemikler arasındaki süturların açılması sağlanabilmektedir. Cerrahi yöntemlere başvurulurken bebeğin yaşı ve farklı diğer çeşitli sebepler göz önünde bulundurularak karar verilmektedir.

Bebeklerde Bıngıldak Neden Geç Kapanır ?

Bebeklerde bıngıldağın geç kapanması veya normalden daha büyük olmasının farklı birçok nedeni bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz :

  • Bebeğinizin anne sütünü veya eğer alıyorsa formüla mamasını ya da ek gıdaya geçmiş ise yetersiz alması ve beslenmesi durumunda bıngıldağıının geç kapandığı gözlemlenebilmektedir.
  • Var olan vitamin eksikleri örneğin D vitamini de bu duruma olumsuz yönde katkı sağladığı bilinmektedir.
  • Tiroid fonksiyonlarında meydana gelen bozukluklar da bıngıldaüın geç kapanmasına sebebiyet verebilmektedir.
  • İskelet kemiklerinin gelişiminde meydana gelen aksaklıklar sonucu ise bıngıdağın geç kapandığı görülmüştür.
  • Beyindeki basıncın artmasına ve kafatasının genişlemesine yol açan durumlar (hidrosefali),
  • Subdural hematom,
  • Ve osteogenezis imperfekta da bıngıldağın gelişimi üzerinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir.

Bıngıldağın Geç Kapanması ve Şurup Takviyesi Arasındaki İlişki?

Bebekler ilk doğduğu andan itibaren anne sütünün yetersiz gelmesi nedeni ile takviye D vitamini desteği yapılması önerilmektedir. Bu nedenle kemiklerin büyümesi ve gelişmesinde önemli bir rolü olan D vitaminin bıngıldağın oluşumunda da önemli bir katkısı olduğu bilinmektedir.

bındaldak kapanması
bebeklerde bıngıldak evreleri

Bebeklerde Bıngıldak Kapanırsa Vitamin Alımına Devam Edilebilir mi ?

Bıngıldağı oluşturan bağ doğu her ne kadar erken kapansa da bebeğinizin vücudunda yer alan diğer kemiklerin büyümesi ve gelişmesinde D vitamininin önemli bir rolü bulunmaktadır Bu nedenle hekiminiz uygun görmedikçe bebeğiniz için hiçbir vitamin desteğini kesmeyiniz.

Bıngıldağa Dokunmak Bebek için Zararlı Mıdır ?

Bebeğinizin bıngıldağına ani ve sert darbeler almadığı müddetçe temas edilmesi herhangi bir sıkıntı doğurmamaktadır. Fakat olası kazalara karşı önlem alınması için bebeğinizin baş kısmına oldukça hassas davranmanızı tavsiye etmekteyiz.

Bebeğinizin saçını okşamanız, varsa eğer konak temizliği ve saç taranması gibi durumlar bebeğinizin bıngıldağına zarar vermemektedir. Bebeğinizin bu gibi rutin bakımlarını yapabilirsiniz.

Bebeklerde Bıngıldak Nasıl Kontrol Edilir ?

Bebeklerde bıngıldak kontrolü her ay gerekli hekimlerin kontrolünde yapılmalıdır. Bebeğinizin kafatasında yer alan kemiklerin çok sert olması nedeni ile nazikçe başını önden arkaya doğru okşamanız ile birlikte bıngıldak dokusunun yumuşaklığını hissedebilirsiniz.

Baklava dilimini andıran bu bağ doku zamanla ufalıp küçülmekte ve zamanı geldiğinde tamamen kapanmaktadır.

Bıngıldakta Meydana Gelen Hangi Değişimler Normal Kabul Edilir ?

Minik bebeğiniz için her konuda ne kadar hassas olduğunuzu biliyoruz bu nedenle sizin için bıngıldakta meydana gelen hangi değişimlerin korkusuz ve normal kabul edildiğini araştırdık.

  • Bebeğinizin zaman zaman nefes alıp verdiğinde yazı ağlama nöbetleri geçirdiğinde bıngıldağında meydana gelen şişmeler normal kabul edilmektedir.
  • Aynı zaman kalbiyle birlikte eş zamanlı olarak şiştiği görülmesi de oldukça normal ve olası kabul edilmektedir.
  • Bebeğinizin öksürme, hapşırma ve aksırma gibi durumlarında da bıngıldağının şişmesi gayet normal kabul edilebilecek bir durumdur.

Olası anormal bir durum gözlemlemeniz takdirde mutlaka uzman bir hekime danışmalı ve bebeğinizi muayene ettirmenizi tavsiye ederiz.

kanzbanner
Kanz bebek Bezini denediniz mi?

Bıngıldak ile İlgili Tehlike Arz Eden Durumlar Nelerdir ?

Bebeğinizin ishal olması durumunda aşırı su kaybetmesi ile birlikte bıngıldakta çökme meydana gelebilir. Bu durumda bebeğinizin dehidrasyona maruz kalması sonucu sıvı desteğinin yapılması gerekmektedir. Gerekli teşhis ve tedavi için mutlaka bir hekime danışmanızı tavsiye etmekteyiz. (Yeni Doğan Bebeklerde İshal Nasıl Geçer?)

Bıngıldakta şişme görülmesi, beyni saran zar tabakasında meydana gelen iltihaplanma veya herhangi bir kitle varlığından söz ettirebilir. Bu tür çocuklarda ekstra başka bulgular ve şikâyetler de eşlik etmektedir. Detaylı bilgi için hekiminize danışmayı unutmamalısınız.

Bebeklerde bıngıldak hakkında merak edilen soruları cevapladığımız blogumuzda yer alan bilgiler tedavi yerine geçmemektedir. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize danışmanızı tavsiye ederiz.


senanur

“Besinler ilacınız, ilacınız besinler olsun – Hipokrat”

Dyt. Sena Nur Uçan