0-3 Hafta Gebelik

Tek bir vücutta iki kişi olmanın heyecanını taşıyan siz değerli anne adaylarımız için hafta hafta gebelik gelişimini inceledik ve tüm detaylarıyla yazdık.

Döllenmenin tarihinin ne zaman olduğu tam olarak bilinemeyeceği için doktorlar, son adet tarihinizin ilk gününü hamileliğinizin başlangıç tarihi olarak ele alır.

Döllenme her ne kadar sadece sperm ve yumurtanın birleşmesinden ibaret gibi gözüksede aslında beyin ve bedenin bir bütün olarak hazırbulunuşluk halinde olmasıyla gerçekleşir. 

0-3 Hafta Gebelik

Yumurtalar ve Hormonların Salgılanması

Kadının beyninde yer alan hipotalamus bir tür endokrin bezi olan hipofiz bezini uyarır. (Hipofiz bezi gebelik süresi içerisinde hem fizyolojik hemde anatomik olarak en fazla değişim gösteren hormonal salgı bezlerinden biridir.) Uyarılan hipofiz bezi LH ve FSH hormonlarının salgılanmasını tetikler. Bu hormonların salgılanması, vücudumuzdaki dolaşım sistemi aracılığıyla yumurtalara iletilir ve yumurtaların olgunlaşması sağlanır. Olgunlaşan yumurtalar çatlamaya başlar ve en iyi durumda olan yumurta fallop tüpüne (fallop tüpü, yumurtalıklarla rahim arasındaki bir kanaldır) geçiş yapar. Döllenme (fertilizasyon) tam olarak burada, olur.

Zigot Nedir?

Fallop tüpünde bekleyen yumurta, burada bir sperm hücresiyle karşılaşıp döllenir ve bu iki hücrenin birleşmesiyle tek bir hücre oluşur. Burada oluşan bu ilk hücreye zigot denir. Ender de olsa bazı durumlarda fallop tüpünde bekleyen birden çok yumurta olabilir. O zaman çoğul gebelikler oluşur. (ikiz, üçüz gibi…)

Zigotun, arka arkaya mitoz bölünme geçirip hücre sayısının artması halinde embriyo adı verilen hücre topluluğu oluşur. Oluşan hücre topluluğu buradan rahime tutunmak için kısa bir süre sonra harekete geçer…

0-3 hafta gebelik gelişimi
0-3 Hafta Gebelik Gelişimi
Gebelikte bebeğin cinsiyeti nasıl belirli olur? Doğacak bebeğin cinsiyeti nasıl belli olur?

Anne karnındaki sağlıklı bir zigot, tüm genetik geçmişimizin kayıtlı olduğu 46 kromozama sahiptir.

Bu kromozomların 23 çifti anneden diğer 23 çifti ise babadan gelir.

Bu kromozomların 44’ü vücut kromozomlarıdır. 2 tanesi cinsiyet kromozomlarıdır. Cinsiyet kromozomları olan XX kadını, XY ise erkeği temsil etmektedir. Kadınların yumurta hücrelerinde XX kromozomları vardır. Erkeklerin spermlerinde ise (eşit olarak) X ve Y kromozomları vardır.

Yumurta ve spermin birleşmesi sırasında kadının yumurtasından X kromozomu gelirken, erkeğin sperminden X yada Y kromozumu gelir ve çocuğun cinsiyetini Spermden gelen bu kromozom belirler. 

Spermden X kromozomu gelirse çocuğun cinsiyeti XX (kız) spermenden Y kromozomu gelirse çocuğun cinsiyeti XY (erkek) olur.