Bebeklerde Uyku Eğitimi Nasıl Verilir ?

Bebeklerde uyku eğitimi nasıl verilir sorusu genellikle annelik ve babalık duygularını ilk defa tatmış olan ebeveynlerimiz için oldukça merak edilen bir konu haline gelmiştir. Özellikle anne adaylarının kendi vücut direncini kaybetmemesi adına bebeklerine düzenli bir uyku ritmi sağlaması oldukça önemlidir. Bu bağlamda Kanz Bebek Bezi olarak sizler için bebeklerde uyku eğitimini çeşitli alt başlıklar halinde inceleyip tüm ayrıntılarıyla ele aldık. Gelin detaylara birlikte göz atalım.

Uyku Eğitimi Nedir ?

Uyku, yenidoğan bebeklerin bilişsel gelişimini tamamlaması adına en büyük temel taş görevindedir. Yenidoğan bir bebek yaşamın ilk aylarında günlük 20-21 saat uyuyabilmektedir. Fakat bebeğiniz büyüdükçe dış dünyaya uyumu artmaya başlayacak ve böylece uyku süresinde azalmalar meydana gelecektir.

Bebekler uyku konusunda ikiye ayrılırlar. Kimi bebek kimsenin yardımı ve desteği olmadan günün belirli saatlerinde direk uykuya dalarken bazı bebekler ise bir desteğe ihtiyaç duymaktadırlar. İşte tam da bu konuda bebekler için uyku eğitimi söz konusu olur.

bebeklerde uyku eğitimi nasıl olmalıdır ?

Bebeklerde Uyku Eğitimine Başlamadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku eğitimine başlamadan önce tüm şartların uygun olduğuna ve bebeğinizle aranızda sorun teşkil edecek herhangi bir durumun olmadığından mutlaka emin olun. Bazı durumlarda bebeğiniz uykuya dalmakta zorluklar çekebilir ve bu durum uyku eğitiminizi sekteye uğratabilir. Gelin bunlar nelermiş birlikte bakalım :

  • Reflü
  • Burun yapısında tıkanmalar
  • Çeşitli gaz sorunları (kolik)
  • Diş çıkarma dönemi
  • Gün içinde aşı olması

gibi nedenler olarak sıralayabiliriz. Bebeğiniz bu gibi durumlarda daha hassas olması nedeni ile uyku konusunda sıkıntılar yaşayabilmektedir. Siz de bebeğiniz için uyku eğitiminde sorunlar yaşıyor iseniz yukarıdaki nedenlerden kaynaklı olup olmadığını kontrol etmeniz mutlaka faydalı olacaktır.

Bebeğim için Uyku Eğitimine Ne Zaman Başlayabilirim ?

Bebeğinize uyku eğitimi vermeden önce hangi yaş aralığında ne kadar uyuması gerektiği hakkında bilgi sahibi olmanız oldukça önemlidir.

 Bebeğiniz ilk doğduğu zamanlar yenidoğan döneminde günde 12-16 saat kadar uyuyabilmektedir. Zaman zaman bu sürenin 18 saate kadar çıktığı görülmüştür.

İlerleyen dönemlerde yaklaşık 6 aylıkken günün yarısını yani 11-14 saati uyuyarak geçirmektedirler.

1 yaşına ulaşan bebeklerin ise 10-13 saat arası bir zamanı uykuda geçirdiği görülmüştür.

Bebeğiniz yenidoğan döneminde iken sık sık beslenmeye ihtiyaç duymakta ve sonrasında vaktini uykuda geçirmektedir. Uykusunun beslenme amaçlı sürekli bölünmesi tamamen normal bir durumdur. Ancak bebeğiniz 3 aylık olduğundan itibaren yavaş yavaş düzenli bir uyku ritmine alışmaktadır. Gece beslenmeleri bu dönemde azalmakta ve dört ile altı ay arasındaki dönemde yavaş yavaş uyku eğitimine hazır hale gelmektedirler.

Her bebeğin birbirinden farklı olmasının yanı sıra kimi bebekler hiçbir eğitime ihtiyaç duymadan yalnız başına uykuya dalabilirken kimi bebeklerde ise dışarıdan bir desteğe ihtiyaç duyulabilmektedir. Bunun için bebeğinize uyku eğitimine başlamadan önce bu durumun önünde herhangi bir engelin söz konusu olmadığından emin olmalı ve seçeceğiniz en uygun yöntem ile eğitime hazır olmalıdır.

Bebeklerde Uyku Alışkanlığı Kazandırmanın Yolları Nelerdir ?

Bebeğinize uyku alışkanlığı kazandırmanın en önemli yollarından biri bunu rutin haline getirebilmenizdir. Düzenli bir rutine sahip bebeklerin uyku saatinin geldiğini anlaması çok daha kolay olacaktır. Peki bu rutini bebeğinize kazandırmak için neler yapabilirsiniz ?

Sakin bir ortam: Uyku saatinden birkaç saat önce daha sakin aktivitelere yer verebilir böylece onu sakinleştirebilirsiniz.

Banyo: Akşam saatlerinde ılık bir banyo birlikte bebeğiniz gevşeyecek ve böylece uykuya hazır bir hale gelecektir.

Beslenme: Bebeğinizi uyku için yatağına yatırmadan önce karnının tok olduğundan mutlaka emin olun.  Bebeğiniz ek gıdaya geçmiş ise eğer biberon ile beslemeyi ve

Masaj: Bebeğinize uyku öncesinde rahatlatıcı bir masaj yapmanız onun uykuya geçişini hızlandıracak ve böylece daha verimli bir uyku eğitimi sürecine girebilecektir.

Zamanla bebeğiniz için oluşturduğunuz rutin onun uyku vaktinin geldiğini anlamasına ve uykuya geçmesinde önayak oluşturabilecek uygulamalar haline gelecektir. Bebeğinizi yatağına yatırmadan önce bir iyi geceler cümlesi belirlemeniz de bu rutinin devam ettirilmesinde önemli bir parça haline gelecektir.

kanz bebek bezi

Bebeklerde Uyku Eğitimi için Uygulanacak Yöntemler Nelerdir?

Bebeğinize uykuyu işkence haline getirmeden uygulanacak doğru eğitim yöntemlerini sizler için maddeler halinde isimleriyle birlikte ayrıntılı olarak derledik. Sevgili ebeveynlerimiz olarak da sizler bu yöntemlerden bebeğiniz için doğru olanı seçerek uygulayabilirsiniz. Gelin bu yöntemler nelermiş birlikte bakalım.

1.Traccy Hogg Yöntemi

Bebek hemşiresi olan Traccy Hogg’a göre bebeklerin ilk doğdukları andan itibaren düzenli bir uyku sürecine ihtiyaçları olduğunu vurgulamıştır. Bu konuda uzun yıllar birçok anneye bebeklerinin uyku eğitimi için destek olmuş, bu süreci en iyi şekilde yönetmelerini sağlamıştır.

Traccy Hogg’a göre uyku eğitiminde bebeklerin her zaman annelerinin yanında olması gerektiği fakat yanyana uyumamaları gerektiğini vurgulamıştır. İşte Traccy Hogg’a göre uyku eğitimi aşamaları:

  • Bebeğinizin uyku saati yaklaştıysa ve uykusunun geldiğini anlıyor iseniz onu doğru zamanda yatağına yatırmalısınız.
  • Yatağına yatırdıktan sonra bebeğinizin görüş alanından uzaklaşmalı ve uykuya dalmasını beklemelisiniz
  • İlk zamanlarda bu yöntemle birlikte bebeğiniz ağlayabilir böyle bir durum ile karşı karşıya kaldığınızda onunla konuşmadan veya emzirmeden sadece kucağınıza almalı ve sakinleşmesini beklemelisiniz.
  • Bebeğiniz sakinleştikten sonra onu yatağına yatırmalı ve uykuya dalmasını beklemelisiniz. Uykuya dalana kadar bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.

Hogg, bu yöntemin en başında vaktinizi fazlaca alabileceğini fakat ilerleyen süreçlerde bebeğinizin bu yönteme alışarak uykuya geçiş süresinde azalmalar meydana getirebileceğini savunmuştur.

bebeklerde uyku yöntemleri

2.Kim West Yöntemi

Aile terapisti olan Kim West tarafından gerçekleştirilen bu yöntem ile bebeklerin ağlama olasılıklarının en az düzeye indirilmesi hedeflenmiştir. Ancak bebeğiniz henüz yenidoğan döneminde ve uykuya sık sık dalıyor ise bu yöntemin uygulanması pek tavsiye edilmemektedir. Bu yöntem ile birlikte uyku sorunu fazla olan bebeklerde ebeveynlerinin verimliliğini düşürerek uyku eğitiminin amacına ulaşmasını engellemekte ve birçok sorun meydana getirebilmektedir.

Kim West metodu :

  • Genellikle bu metod 6 aydan büyük bebekler için önerilmektedir.
  • Bir önceki yöntemde olduğu gibi bebeğinizi uykuya hazır hissettiğiniz bir zamanlamada yatağına yatırmalı ve yatağının yanına herhangi bir tabure veya sandalye koyup başucunda beklemelisiniz.
  • Bebeğiniz ilk başlarda uykuya dalışta zorlansa da o yatarken onu okşayıp masajlar yaparak fısıltılarla ona güzel sözler söyleyebilirsiniz.
  • Eğer bebeğiniz çok ağladıysa kucağınıza alıp sakinleşmesini sağlayın. Sakinleştikten sonra tekrar yatağına yatırıp uykuya dalmasını bekleyin.
  • Zamanla yatağının ucundaki sandalyeyi daha uzağa götürerek ondan uzaklaşın. Her 3 günde 1 bu mesafeyi arttırarak bebeğinizin sizi görmemesini fakat sesinizi duymasını varlığınızı hissetmesini sağlamalısınız.
  • Bu yöntem ile bir zaman sonra odadan çıktığınızda bebeğinizin kendi kendine uykuya daldığına şahit olabilirsiniz.
bebeklerde uyku düzensiziliği

3.Dr.Sears Yöntemi

Çocuk doktoru olan William Sears’a göre bebeklere uyku eğitimi verilirken onları ağlatmamaya özen göstermeli ve böylece onları stres altına sokmadan daha uygun yöntemlerle uyku alışkanlığı kazanmasını savunmaktadır.

  • Bu yöntemde en önemli kurallardan biri gün içinde bebeğinize karşı son derece ilgili olmanız ve sevginizi ona hissetirmenizdir.
  • Bebeğinizin uyku saatinin geldiğini anlaması için düzenli bir rutin oluşturmalısınız. Örneğin ona bu alışkanlığı uyku arkadaşı olabilecek bir peluş oyuncakla ya da düzenli banyo gibi çeşitli durumlarla alıştırabilirsiniz. Burda önemli olan durum bebeğinizin bu rutini gerçekleştirdiğinde uyku saatinin geldiğini anlaması olacaktır.
  • Onu yatağına yatırmadan önce tüm ihtiyaçlarının giderildiğinden emin olmalı ve öyle yatağına yatırmalısınız.
  • Ardından siz de onunla birlikte aynı odada uyuyarak onun derin uykuya dalmasını beklemelisiniz.
  • Bebeklerin uykuya daldıktan sonra derin uykuya geçmesi yaklaşık olarak 20 dakikalarını almaktadır. Bebeğinizin yanından ayrılmadan önca tekrar uyanmamasını istiyor iseniz bu durumu göz önünde bulundurmanızda fayda olacaktır.

Bebeğiniz için uyku eğitimini ele aldığımız ve çeşitli uyku yöntemlerini derlediğimiz bu yazımızda asıl amacımız bebeklerin stressiz ve sakin bir şekilde bu eğitimi tamamlamasıdır.

Sorumluluk reddi

Leave a Comment