Hamileliğin erken belirtileri nelerdir?

Hamile olabileceğinizi gösteren çeşitli belirtiler vardır. Hamileliğin erken belirtileri kadından kadına ve hamilelikten hamileliğe farklılık gösterir. Hamileyseniz, bu belirtilerden bir veya daha fazlasını fark edebilirsiniz. Endişelenmeyin. Aynı şekilde, bunların hiçbirini yaşamadıysanız da endişelenmemelisiniz. Bu hamilelik belirtilerinin hiçbirini fark etmeden hamile kalmak tamamen mümkün olmaktadır.. Bu hamileliğin ilk belirtilerinden herhangi birini almış olsanız da veya hiç almamış olsanız da, hamile olup olmadığınızı öğrenmenin tek yolu hamilelik testi yaptırmaktır.

Kaçırılan dönem

Düzenli bir adet döngünüz varsa , bu genellikle en erken fiziksel işarettir. Hamile olsanız bile ve döllenmiş yumurta rahminize yerleştiğinde, adet döneminiz boyunca biraz hafif kanama veya lekelenme olabileceğini unutmayın. Senin döngüleri düzenli değilse bir fark etmeden diğer hamilelik belirtileri fark edebilir cevapsız dönemi .

Bazı kadınlar, birkaç yıl boyunca tamamen düzenli bir döngü geçirdikten sonra, önemli bir süre boyunca adet görmeyebileceklerini fark eder. Böyle bir durumda yapılacak ilk şey, evde hamilelik testi yaparak hamileliği anlamak gerekir.

6 aydan fazla adet görmemenin tıbbi terimi ‘amenore’dir. Çok hızlı kilo almak veya vermek, aşırı egzersiz ve stres dahil olmak üzere, Adetlerin aniden durmasının birçok nedeni vardır. Ateş basması yaşadığınızı ve sekse olan ilginizin azaldığını fark ederseniz, menopozun ilk belirtilerini (peri-menopoz) yaşıyor olabilirsiniz. Belirtileriniz ne olursa olsun, adet dönemleriniz değişirse veya durursa doktorunuza başvurun…

Hamileliğin erken belirtileri nelerdir

Göğüslerinizdeki değişiklikler

Göğüsleriniz büyüyebilir ve hassas veya çok hassas hissedebilir. Göğüslerinizdeki damarlar daha belirgin hale gelebilir ve areolanız (meme uçlarınız) koyulaşabilir.

Yorgunluk

Hamileliğin ilk birkaç haftasında olağandışı bir şekilde yorgun hissetmeniz olasıdır. Bunun nedeni, hamileliği desteklemeye yardımcı olmak için rahminizin astarını koruduğu için vücudunuzdaki artan progesteron seviyeleri olabilir.

Hasta hissetmek/sabah bulantısı

Hamileliğin 2. ila 8. haftası arasında kendinizi hasta hissetmeye ve hatta kusmaya başlayabilirsiniz. Bu genellikle 16. haftaya kadar geçer. Bu genellikle ‘sabah bulantısı’ olarak adlandırılsa da, günün veya gecenin herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir ve hatta sizi her zaman etkileyebilir.

Hiperemezis gravidarum

Yaklaşık 100 hamile kadından biri hiperemezis gravidarumdan muzdarip olabilir. Normal olarak ilk üç aylık dönemi (12 ila 13 hafta) geçtikten sonra da devam eden hiperemezis gravidarum, o kadar sık ​​ve şiddetli kusmaya neden olur ki, hiçbir yiyecek veya sıvı tutulamaz. Genellikle bu durum tedavi edilebilir ve sadece çok nadir durumlarda hamilelik için komplikasyonlara neden olur, ancak ciddi bir hastalığınız varsa lütfen doktor tavsiyesine başvurun.

Hiperemezis gravidarum aşırı mide bulantısı ve kusmadır ve potansiyel olarak yaşamı tehdit edebilir. 
Semptomlar arasında uzun süreli kusma atakları, dehidratasyon, idrarınızda keton bulunması ve kilo kaybı yer alır. 
Hastane tedavisi gerekebilir. 
Birçok birim artık günlük vaka bazında tedavi sunmaktadır, ancak ciddi vakalarda kabul gerekebilir. 
Tedaviler intravenöz sıvıları ve hastalık önleyici ilaçları içerir.
kanzbanner

Daha sık tuvalete gitmek

Gebe kaldıktan yaklaşık 6 ila 8 hafta sonra daha sık idrara çıkmanız gerekebilir. Bunun nedeni rahminizin (rahminizin tıbbi terimi) büyümesi ve mesanenize baskı yapmasıdır. İlk üç aylık dönemin sonunda rahminiz karnınıza doğru yükselir ve bu da mesanenizdeki bu basıncın bir kısmını alır.

Ruh hali değişimleri

Değişen hormonlarınız hamileliğin erken evrelerinde bazı ruh hali değişimlerine neden olabilir – nedenini gerçekten bilmeden kendinizi ağlarken bile bulabilirsiniz.

Yiyeceklerde değişen tatlar (aşerme) ve kokulara karşı hassasiyet

Çay, kahve veya yağlı yiyecekler gibi bazı şeylerden vazgeçebilir ve normalde sevmediğiniz şeylere can atmaya başlayabilirsiniz. Kahve, et veya alkol gibi bazı şeylerin kokusunu aldığınızda da mide bulantısı hissedebilirsiniz.

Kramplar

İlk üç aylık dönemde ve bazen hamileliğinizin ilerleyen dönemlerinde bacaklarınızda veya ayaklarınızda kramplar olabilir. Bu, vücudunuzun kalsiyumu işleme biçimindeki değişikliklerden kaynaklanmaktadır.