Makale içeriği
Yağda çözünebilen vitamin çeşitlerinden biri olan D vitamini kalsiyum ve fosfor metabolizması için oldukça önemlidir.Gebeliğe hazırlık döneminde kalsiyum emilimi ve kemik mineralizasyonunu desteklemesi önemlidir.Anne adaylarının D vitamini eksikliklerini tamamlaması önerilmektedir.
Gebelik Öncesi D Vitamini Eksikliği Kimlerde Görülür ?
Özellikle cildi güneş ışığına maruz kalmayan, güneşlenirken güneş kremi kullananlar ve günlük yaşamda kıyafetleri derinin çoğunluğunu örten anne adaylarında eksikliği oldukça fazla görülmektedir. Bununla birlikte karaciğer ve böbrek hastalığı olan kişilerde, beslenme bozukluğu durumlarında ve kapalı ortamda çalışan kişilerde de eksikliği görülebilmektedir.
Gebelik Öncesi D Vitamini Eksikliği Belirtileri
D vitamini eksikliği belirtileri birçok farklı septomla kendini göstermektedir. Bu semptomlar genellikle;
- Üşüme
- Yorgunluk ve halsizlik
- Terleme
- Saç dökülmesi
- Baş ağrısı ve depresyon
- Değişen ruh hali
- Kemik kaybı
- Belirli bir bölgede veya tüm vücutta kemiklerde ağrı ve daha fazlası gibi yakınmalardır. Eğer belirtileriniz mevcut ise mutlaka bir uzmana danışınız.
Gebelik Öncesi D Vitamini Eksikliği Sonuçları ve Neden Olduğu Durumlar Nelerdir?
Gebelik öncesi D vitamini eksikliği olan anne adaylarında eksikliği tamamlanmamışsa eğer, hamilelik sürecinde ise takviye alınmadıysa anne adayının D vitamini düzeyleri düşmekte ve hem anne adayının hem de bebeğin kemiklerinde yumuşama meydana gelmektedir.
Yapılan çalışmalarda D vitamini eksikliğinin mevcut olduğu gebeliklerde anne adaylarının gebeliklerinin ilk trimestırında(3 aylık) preeklampsi ve gebeliğe bağlı diyabet açısından da yüksek riskte olduğu bilinmektedir. Yenidoğan bebekte ise düşük doğum ağırlığı ve erken doğum ile karakterize olan D vitamini eksikliği ilerleyen yaşlarda osteoporoz yani kemik erimesi bakımından risk oluşturmaktadır.
Gebelik Öncesi D Vitamini Eksikliği Ve Alım Miktarı Nelerdir?
Gebeliğe hazırlık döneminde D vitamininin eksikliğinin giderilmesi oldukça önemlidir. Bu dönemde doğacak olan bebeğin gelişimi ve anne adayın sağlıklı bir gebelik süreci geçirmesi için gebelik öncesi depoların tamamlanmış olması önerilmektedir. Bu nedenle eksikliği görülen anne adaylarına ortalama günde 400 IU D vitamini desteği tavsiye edilmektedir.
D Vitamini Kaynakları Nelerdir?
D vitamini kaynakları olarak;
- Et,
- Tavuk,
- Balık ve deniz ürünleri,
- Pekmez,
- Kuru erik,
- Mercimek,
- Barbunya,
- Maya, tofu ve kaju örnek verilebilmektedir.
Günlük olarak sağlıklı bir bireyin besinlerden alması gereken D vitamini miktarı ise 600 IU olarak önerilmektedir.
D Vitamini Fazlalığı Nedir?
D vitamini fazla alındığında vücutta çeşitli semptomlar oluşmaktadır. Bu semptomlar çoğunlukla mide bulantısı, kilo kaybı, böbrek hasarı, kalp ritminde bozukluk, sık idrara çıkma gibi çeşitli sorunlardır.
Yüksek olan D vitamini seviyesinin etkilerinden biri de kanda kalsiyum seviyelerinin artmasına bağlı olarak damarlarda ve dokularda kalsiyum birikmesine (kalsifikasyon) yol açmaktadır. Damarlarda biriken kalsiyum seviyesine bağlı olarak kan basıncında artış meydana gelir ve bu tıkanma kalp krizine kadar birçok olumsuzluğa sebebiyet verebilir. Ayrıca artan kalsiyum seviyesi böbreklerde de taş oluşumuna neden olduğu bilinmektedir.
Genellikle bu semptomlar alınan fazla ek takviyeler sebebiyle meydana gelmektedir. Bu nedenle D vitamini takviyesi alıyor iseniz mutlaka doktorunuza danışınız.