Gebelik Öncesi B12 Vitamini

Gebelik öncesi B12 vitamini tüm anne adaylarının dünyaya sağlıklı bir bebek getirmek için oldukça özen gösterdikleri özel bir süreçtir. Bu süreçte vücudun bir gebeliğe hazır bulunması doğacak olan bebeğin sağlığı için oldukça önem teşkil etmektedir. Bebeğin gelişimini etkileyecek olan vitamin ve minerallerin takviyesi anne adayları için bu dönemde eksikliğin giderilmesi için oldukça uygun bir zamanlamadır.

Suda çözünebilir özellikte bir vitamin çeşidi olan B12 vitamini ise, sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek isteyen anne adaylarının gebelik öncesindeki dönemlerinde kontrol edilmesi gereken vitaminlerden biridir.

Gebelik Öncesi B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B12 Vitamini eksikliğine bağlı olarak vücutta çeşitli belirtiler ortaya çıkmaktadır ve bu klinik belirtiler birçok hastalık ile benzerlik gösterebilir. Bu belirtilerden başlıcaları halsizlik, bitkinlik, unutkanlık, üşüme, güçsüzlük, kişilik değişiklikleri, dikkat eksikliği ve depresyon, kalp çarpıntısı, cilt kuruluğu, saç dökülmesi gibi örnekler ve daha fazlası verilebilmektedir.

Gebelik öncesi b12 vitamini
Gebelik Öncesi B12 Vitamini Önemi

B12 vitamininin eksikliğinin temeli çeşitli faktörlere dayanmaktadır. Bu faktörlerin başlıcaları ise; diyetsel alımda yetersizlik, çeşitli emilim bozuklukları ve hücresel kullanımda bozukluklar olarak nitelendirilebilir.

Eksikliğin anlaşılması için bir hekim kontrolünde kan tahliline başvurulur ve kan düzeylerine bakıldıktan sonra eksikliğin sebebine bağlı olarak kişiye uygun tedavi planı düzenlenir.

Gebelik Öncesi B12 vitamini Eksikliği Kimlerde Görülür?

B12 vitamini eksikliği daha çok veganlarda ve vejeteryanlarda görülmektedir. Hayvansal gıdaları az tüketen, insülin direnci sebebiyle metformin kullananlar ve bağırsaklarda emilim yetersizliğine sebep olabilecek herhangi bir rahatsızlığı bulunan bireylerde de eksikliği görülebilmektedir.

Gebelik Öncesi B12 vitamini Eksikliği ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Erişkinlerde sık rastlanan B12 vitamini eksikliği enjeksiyon (B12 iğneleri)  ve ilaç desteği(B12 hapı/dilaltı tableti) olmak üzere 2 şekilde tedavi yöntemi bulunmaktadır. Gerekli hekim tarafından değerlendirmeleri sağlanıp kan bulguları sonucunda bu tedavi seçenekleri arasından kişiye özgü tedavi planı seçilmekte ve uygulanmaktadır.

Eğer B12 eksikliği emilim bozukluklarından kaynaklanıyor ise B12 takviyesine ek olarak emilim bozukluğu tedavisi de uygulanabilmektedir. Uygulanan tedavi yöntemlerinin süreklilik göstermesi tedavinin başarısını da olumlu yönde etkilediği bilinmektedir.

Gebeliğe hazırlık döneminde önerilen günlük B12 alım miktarı 2,4 mikrogram olarak tavsiye edilmektedir.

Gebelik öncesi b12 vitamini eksikliği nedenleri
Gebelik Öncesi B12 Vitamini Eksikliği Nedenleri Nelerdir?

Gebelik Öncesi B12 Vitamini Yan Etkileri Nelerdir?

Gebelik öncesi B12 eksikliği görülen veya hamilelik sırasında eksikliği mevcut kişilerde, bebekte düşük doğum ağırlığı ya da ölü doğum riskinin fazla olduğu bilinmektedir. Bu nedenle eksikliği saptandığında tedavi uygulanması ve eksikliğin ortadan kaldırılması önerilmektedir.

Gebelik Öncesi B12 Vitamini Kaynakları Nelerdir?

Bitkisel kaynaklarda bulunmayan B12 vitamininin başlıca kaynakları süt ve süt ürünleri, et, tavuk, balık ve yumurtadır. Bu nedenle çoğunlukla vegan beslenen bireylerde eksikliğine sık rastlanmaktadır. Günlük beslenme planında bu besinlere yer vermek eksikliğin giderilmesinde ve önlenmesinde son derece önemli bir yere sahiptir.

Gebelik öncesi dönemde önerilen günlük B12 alım miktarı 2,4 mikrogram olarak tavsiye edilmektedir.

Diğer Yazılarımız için Tıklayın