Gebelik Öncesi İdeal Kilo

Tüm hayatımız boyunca zaman zaman yönetiminde sorunlar yaşadığımız vücut ağırlığının kadınlarda üreme sağlığı ve doğurganlık üzerine etkilerinin bulunduğu bilinmektedir. Peki gebelik öncesinde ideal vücut ağırlığımız ne kadar olmalıdır? Sağlıklı bir gebelik süreci için kaç kilo iken hamile kalınmalıdır? İşte tüm bu soruların yanıtı kişiden kişiye değişmektedir. Değişen vücut ölçüleri ise herkesin bireysel bir ideal kilosu olduğunu göstermektedir.

İdeal kilonuzu hesaplayın

Vücut ağırlığımızın boyumuzun metrekaresine bölünmesi bize sahip olduğumuz beden kitle indeksini verir. Beden kitle indeksimizin sonucuna göre hangi sınıflamada olduğumuz belirtilir ve böylece hamilelik için ideal kilo aralığımızı öğrenmiş oluruz.

İdeal kilo hesaplama;

BKİ = Ağırlık (kg) / Boy (m²)

Sonuç :

SINIFLAMABKİ
Zayıf<18.5
Normal18.5-24.9
Hafif Şişman25.0-29.9
Obez>30.0

Eğer gebelik öncesinde ideal kilo aralığınızda değil iseniz ve ulaşmakta zorluk çekiyorsanız doktorunuza ve diyetisyeninize danışınız.

Vücut Ağırlığı ve Gebelik

Vücut ağırlığımızın boyumuzun metrekaresine bölünmesiyle elde edilen beden kitle indeksinin, yüksek ya da düşük olması primer infertilitenin (daha önce hiç gebelik oluşmaması durumu) nedenleri arasında gösterilmiştir. Bu durum düşük vücut ağırlığının ya da obezitenin hormon dengesizliklerine yol açtığı ve böylece bu bozulmaların kadınlarda yumurtlamayı etkilediğine bağlanmaktadır.

İdeal Kilonuzla Hamile Kalın

Gebelik öncesinde beden kitle indeksi yüksek olan anne adaylarının, düşük olanlara göre gebelik esnasında daha fazla kilo artışının olduğu ve buna bağlı olarak yağ dokusunun rahim yapısını etkileyerek doğum sırasında rahmin bebeği itmek için kasılmalarında bozulmalara yol açtığı bilinmektedir. Bu gibi durumlarda anne adaylarına gebelik öncesinde ideal kilolarına ulaşması tavsiye edilmektedir.

Gebelik öncesi ideal kilo hesaplama

Gebelik öncesi beden kitle indeksinin perinatal ( gebeliğin 28. Haftasından doğumdan sonraki 4. Haftanın sonuna kadar olan süreç) sonuçlara etkilerinin incelendiği bir çalışmada ise gebe kalmadan önce vücut ağırlığı fazla olan obez kadınlarda gebelikte preeklampsi, gestasyonel diyabet, sezeryan doğum ve fetal makrozami açısından yüksek riskli olduğu saptanmıştır.

Gebelik Öncesi Zayıflık

Obezite kadar zayıflık durumu da gebeliğe etki etmektedir. Gebeliğe hazırlık döneminde zayıf olan anne adaylarının başta demir ve folat olmak üzere bazı mikro besin ögesi yetersizliklerinin olduğu ve bunların üreme sağlığını olumsuz etkilediği bilinmektedir. Yapılan bir çalışmada hamilelik dönemi öncesinde düşük ağırlıkta olan anne adaylarının, doğum sonrası bebeklerinde vücut ağırlığında ortalama 167g daha düşüklük ve boylarında ise 0,8 cm daha kısalık olduğu belirtilmiştir.

Gebelik öncesi düşük vücut ağırlığına sahip olan anne adayları için bazı öneriler;

  • Güne mutlaka sabah kahvaltı ile başlayın.
  • Günde 3 ana öğün yapmaya özen gösterin.
  • Öğün aralarında ara öğün olarak süt, yoğurt, kefir, badem, fındık, ceviz vb ürünleri tercih edebilirsiniz.
  • Uzun süre aç kalmamalı sık sık azar azar beslenmeye özen göstermelisiniz.
  • Yemeklerden hemen önce su içmek iştahınızı baskılayabilir bu nedenle öğünlerden 30 dk öncesinde ve yemek bitiminden 30 dk sonrasına kadar su tüketimine ara vermek iyi gelebilir.
  • Her öğünde mutlaka dört besin grubundan da tüketmeye özen gösterin. Bu besin grupları süt ve süt ürünleri, et-yumurta-kurubaklagiller, ekmek ve tahıllar, sebze ve meyvelerdir.
  • Beslenmeye destek olarak mutlaka uyku düzenine de dikkat edilmelidir.
hamilelik oncesi baba adaylari

Gebelik Öncesi Baba Adayları İçin İdeal Vücut Ağırlığı

Gebeliğe hazırlık döneminde anne adaylarının vücut ağırlığı kadar baba adaylarınınki de önem arz etmektedir. Erkeklerde obezite sperm kalitesini düşürmekte ve testislerdeki üreme hücrelerini dolayısıyla olgun spermlerin yapısını değiştirdiği bilinmektedir. Zayıf olan baba adaylarında ise canlı sperm üretmede sorunlar yaşanabilmektedir. Sağlıklı bir beslenme planı ve düzenli egzersiz ile baba adaylarının sperm kalitesi iyileştirilmesi önerilmektedir.

Sağlıklı bir gebeliğe hazırlık için anne ve baba adayları ideal vücut ağırlığı aralığında olmalı ve bir diyetisyen kontrolünde sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılmalıdır.

Diğer yazılarımız:

Gebelik öncesi beslenme nasıl olmalı?

Gebelik öncesi kafein tüketimi zararlı mı?