Gebelik Öncesi Beslenme Nasıl Olmalı?

Gebelik öncesi beslenme anne adaylarının psikolojik ve fizyolojik olarak kendilerini yeni bir döneme hazırlaması ve bu dönem için gerekli önlemleri alması oldukça önemlidir.

Bu önlemlerin başında gelen gebelik öncesi sağlıklı beslenme, anne adayını etkilediği kadar doğacak olan bebek için de oldukça önem arz etmektedir. Doğru bir beslenme planı ile üreme sağlığında meydana gelebilecek olumsuzluklar ve gebelik sırası/sonrasında oluşabilecek istenmeyen komplikasyonları ortadan kaldırabilmektedir.

İdeal kiloma nasıl ulaşırım?

Gebelik öncesi dönem anne adaylarının ideal kilolarına ulaşabilmesi için uygun koşulların olduğu bir süreçtir. Bu dönemde ideal ağırlığının altında veya üzerinde olan anne adayları planlanan gebelik sürecine kadar ve gebelik süresi de dahil olmak üzere bir uzman kontrolünde uygun bir beslenme planı uygulamalıdır.

Gebelik Öncesi Sağlıklı Beslenme ve Gıda Takviyesi

Bu süreçte başta ideal ağırlığının altında olan anne adayları olmak üzere anne adayının üreme sağlığını ve doğacak bebeğin büyüme ve gelişimini olumsuz etkileyebilecek olan özellikle demir, folat, çinko, selenyum ve iyot gibi mikro besin ögesi yetersizliklerinin olup olmadığı saptanmalıdır. Yetersizliği görülen mikro besin ögeleri gerekli durumlarda diyet tedavisine ek olarak multivitamin ve mineral yardımı ile desteklenebilir. Doktorunuza mutlaka danışınız.

Anne Adayları İçin Akdeniz Diyeti

Sağlıklı bir diyet örneği olan Akdeniz diyeti ise gebeliğe hazırlık döneminde önerilen bir diyet türüdür. Çeşitliliğiyle dikkat çeken Akdeniz diyeti;

Gebelik öncesi sağlıklı beslenme
Gebelik Öncesi Beslenme Akdeniz Diyeti
  • Sebze, meyve ve tam tahılları bol miktarda,
  • Kurubaklagilleri, yağlı tohumları, düşük yağlı süt ürünleri, kümes hayvanları, balık ve yumurtayı ise orta düzeyde,
  • Et ve et ürünleri, şeker içeren besinleri, sosları ve doymuş yağları düşük sıklıkta tüketmeyi önermektedir.
  • Akdeniz diyetinde yer verilen ılımlı düzeydeki alkol tüketimi ise gebeliğe hazırlık döneminde ve gebelik süresince tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.

Baba adayları diyet uygulamalı mı? 

Anne adaylarının Akdeniz diyetine olan uyumunun yanı sıra baba adaylarının da Akdeniz diyetine olan bağlılığı gebe kalma ihtimalini arttırdığı bilinmektedir. Aynı zamanda babanın, gebelikten önceki beslenme durumu da embriyo ve fetüs oluşumunu önemli derecede etkilemektedir. Özetle bu dönemde anne ve baba adayları hem beslenme alışkanlıklarını düzenlemeli hem de sağlığa zararlı alışkanlıklarını bırakmaya özen göstermelidir.

Gebelik öncesi kafein tüketimi zararlı mı?