Gebelikte Basur ve Doğal Tedavi Yöntemleri

Gebelikte basurun oluşumu gebeliğin ilerleyen zamanlarında anne karnında gittikçe büyüyen ve ağırlığı artan bebeğiniz sebebiyle anüsün etrafındaki kan damarları genişlemesiyle meydana gelir. Genişleyen bu kan damarları ile birlikte kabızlık problemi olan anne adaylarında basur görülebilir. Maalesef her ne kadar istenmeyen bir durum olsa da anne adaylarımızın yakındığı bu durumu sizler için ele aldık. Peki gebelikte görülen bu şikâyetin detayları neler gelin birlikte göz atalım.

Gebelikte Basur (Hemoroid) Belirtileri Nelerdir?

Tuvalet ihtiyacınızı giderdiğiniz durumda ilk olarak taze kan gelmesi sizi hemoroid şüphesine düşürebilir. Bu belirtiye eşlik eden diğer hemoroid belirtileriniz de mevcut ise şüphenizde haklı olabilirsiniz demektir. Peki bu belirtiler nelerdir ?

Anne adaylarında görülen hemoroidin belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Makattan kan gelmesi.
  • Makatta ağrı ve şişkinlik oluşması.
  • Dışkıda kan.
  • Makatta kaşıntı.

“Eğer şikâyetleriniz mevcut ise mutlaka uzman bir hekime danışmalısınız.”

Gebelikte basur tedavisi

Gebelikte basur (Hemoroid) Nedenleri Nelerdir ?

Gebelikte görülen hemoroidin başlıca sebeplerinden biri de kabızlıktır. Kabızlığın yol açtığı sert dışkılama ve ıkınma gibi durumlar makatta zorlanmalara ve yaralara yol açmaktadır. Bunun sonucunda hemoroid ya da basur dediğimiz durum oluşur. Bu dönemde kabızlık hakkında daha fazla bilgi almak için “Gebelikte Kabızlık Nasıl Olur ?” yazımıza göz atabilirsiniz.

Gebelikte Basur (Hemoroid) Nasıl Tedavi Edilir ?

Hemoroidin tedavisi için gerekli olan ilaç tedavisi doktorlar tarafından gebelik dönemindeki anne adaylarında pek tercih edilmemektedir. Bu dönemde çevrenizden aldığınız tavsiye krem veya hap benzeri ürünleri tüketmeyiniz. Cerrahi müdahele çok acil bir durum olmadıkça gerekli değildir. Tedavi planınız için mutlaka bir hekime danışınız.

Gebelikte Basur (Hemoroid) Hangi Ayda Başlar ?

Bu konuda net bir tarih verilmese de genellikle rahmin büyümesi ve bağırsaklara yaptığı baskı ile fetüsün büyümesi kaynaklı hemoroid görülebilmektedir. Bu nedenle doğuma yaklaştıkça bu gibi durumlar artabileceği için hemoroid şikâyetiyle gebeliğin son dönemlerinde daha sık karşılaşılabilir.

Gebelikte Basur (Hemoroid) Önlemek İçin Neler Yapılmalı ?

Gebelikte hemoroid ile başa çıkmanın en önemli yollarından biri de kabızlık probleminizi en aza indirgemektir. Bu nedenle sizi kabızlığa sürükleyecek olan her türlü sorundan uzaklaşmanızı tavsiye ederiz. Bu dönemde sizi kabız yapacak olan gıdalardan uzak durmanız da fayda olacaktır.

Genellikle kabızlık durumlarında meydana gelen tuvalet ihtiyacını giderirken ıkınma hissi hemoroid oluşumunu tetiklemektedir. Mümkün olduğunca dışkılama durumlarında ıkınmamalısınız.

Gebelikte Hemoroide iyi gelen meyveler

Dışkılama bittikten sonra hijyene çok önem verilmelidir. Makat ve çevresini her zaman temiz tutmaya özen göstermenizi tavsiye ederiz.

Uzun süreli oturmak yerine ara ara oturduğunuz yerden kalkıp gezintiler yapmak size iyi gelecektir.

Yatarken anüse en az baskı yapacak şekilde yatmanızı, sağ veya sola dönük bir şekilde uyumanızı tavsiye ederiz.

Hemoroid oluşmaması için beslenmenizde bolca lifli gıdalara yer vermelisiniz. Sebze ve meyve tüketiminizi artırmalısınız. Aynı zamanda sık sık su içmeyi ihmal etmemelisiniz.

Gebelik döneminde fazla katı gıdalar yerine sulu yemekler ve komposto tarzı içeriklere yer verebilirsiniz.

Gebelikte Basur (Hemoroid) Nasıl Geçer ?

Baharattan uzak durmak ve yiyeceklerinize baharat ilave etmemek bu dönemde hemoroid şikâyetlerinizi azaltabilir.

Kaşıntınız mevcut ise ılık suyla duş almanızı tavsiye ederiz böylelikle ağrı ve kaşıntı şikâyetlerinize iyi gelecektir. Sıcaklık derecesi yüksek su ile duş almak erken doğuma zemin hazırlayabilir.

Tuvalet ihtiyacı giderilirken fazla ıkınmamaya özen gösterilmelidir. Ikınma durumunda makatınız zorlanabilir ve bu da sizde acı ve ağrıyla sonuçlanabilir.

Aynı zamanda lavaboda uzun süre kalınmamalıdır bu durum da hemoroidinizi olumsuz etkileyecektir.

Gebelikte Basur (Hemoroid) Bebeğe Zarar Verir Mi ?

Gebeliğinizde meydana gelen hemoroidin bebeğinize doğrudan hiçbir zararı bulunmamaktadır. Bu durum sadece gebelik sürecinize eşlik eden ve sizi rahatsız eden bir şikâyettir. Bebeğinizi kucağınıza aldığınız andan itibaren hala var olan hemoroidiniz ve dikişleriniz sebebiyle beklettiğiniz ya da ertelediğiniz tuvalet ihtiyacınız bu durumu daha kötü etkileyebilmektedir.

Doğumdan itibaren anne adayının değişen hayat düzenine beslenmede yaşanan aksaklıklar da eşlik ettiğinde kabızlık problemi artmakta ve bu durum da basurunuzu kötü etkileyebilmektedir.

Doğum sonrası tuvalet ihtiyacınızı asla ertelememenizi ve beslenme düzeninize dikkat etmenizi tavsiye ederiz.