Makale içeriği
Ailenize yeni katılan minik bireyinizin, doğru ve uygun beslenmesi gibi dışkılaması da oldukça önem arz etmektedir. Zaman bazı yenidoğan bebeklerde ishal durumuna rastlanabilmektedir. Bu durum sonucunda anne adayları doğru uygulama ve gerekli önlemler ile süreci sağlıklı bir şekilde atlattığı görülmüştür. Bizler de size bu yazımızda yenidoğan bebeğinizdegörülen ishalin nedenlerini ve çözümlerini derledik. Yazımızı keyifle okumanızı dileriz.
Yenidoğan Bebeğin İlk Dışkısı (Mekonyum) Nasıl Olur?
Doğduğu ilk andan itibaren belirli bir zaman sonrasında meydana gelen mekonyum (ilk dışkı) çıkışı ile birlikte bebeğinizin sindirim sistemi bir döngüye girmektedir. Bebeğinizin ilk dışkısı koyu yeşil veya siyah renkte, kokusuz ve yapışkan kıvamlı olmasıyla bilinir. Anne karnındaki bebeğiniz hamilelikte bağırsaklarındaki biriken dışkı doğduğu ilk 24 saat içinde bu şekilde dışarı atılımı gerçekleşir. Bu döngü için düzenli bir beslenme ve eş zamanlı dışkılama takibi, konforlu ve güvenilir bir bebek bezi seçeneği olan Kanz yenidoğan bebek bezi ile sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesine uygun birortam hazırlamaktadır.
Yenidoğan Bebeklerde Dışkı Sayısı Nasıl Olmalıdır ?
Dışkının kıvamı bozuk değil ise, yeni doğan döneminde günde 3-5kez dışkılama normal kabul edilmektedir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ise, günde 5-6 kez dışkılama olası ve normal bir durumdur. Anne sütü ile beslenen bebeklerde gaita (dışkı) parlak sarı,krema kıvamında ve ekşi kokulu olmakla birlikte mama ile beslenen bebeklerde dışkı daha şekilli ve koyu renkli olmaktadır. Yenidoğan Bebeklerde İshal (Diyare) Nasıl Anlaşılır ?Hayata yeni adapte olmaya çalışan yenidoğan bebekte, zaman zaman çeşitli nedenlerden kaynaklı dışkı yapısı değişmekte ve ishal görülebilmektedir. İshal, 24 saatte üçten fazla sulu dışkılama veya sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde her zamankinden daha sık ve sulu dışkılama olarak tanımlanmaktadır.
Yenidoğan Bebeklerde İshalin Nedenleri Nelerdir ?
İshalin en büyük nedenlerinden biri hijyen eksikliğidir. El ve ağızdan bulaşan bakteri ve mikroplar tüm vücuda yayılarak enfeksiyona ve böylece ishale neden olabilmektedir. Bebekler ilk kez beslenmeye başlamalarıyla birlikte dışkı kıvamında ishale yakın bir durum gözlemlenebilir. Zamanla bu durum düzelecek ve dışkı normal kıvamını alacaktır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde annenin tükettiği besinler süt bebeğe geçebildiğinden bebeğinizde ishal durumu gözlemlenebilmektedir.
Bu nedenle emziklik döneminde beslenmenize ve hijyeninize dikkat etmeniz oldukça önemlidir.Bebeklerde ishalin diğer bir nedeni ise mama ile beslenen bebeklerde mamanın bekletilip tekrar verilmesidir. Bozulan mamalar bebeklerde ishale neden olabilmektedir. Doğuştan kaynaklanan bazı metabolizma rahatsızlıkları ve çeşitli bağırsak sorunları da yenidoğan bebeklerde ishale neden olabilmektedir.
Yenidoğan Bebeklerde İshal (Diyare) Kaç Gün Sürer ?
İshal vakalarının çoğunluğu 7 gün içerisinde düzelmekte ve dışkı normal kıvamını almaktadır. Fakat süresi uzayan ve çeşitli semptomların eşlik ettiği ishal vakalarında derhal uzman bir hekime danışmanızı tavsiye ederiz.
Yenidoğan Bebeklerde İshal Nasıl Geçer ?
Uzun dönemde gerçekleşen ishalin tedavisi için gerekli uzman kontrolünde çinko desteği sağlanması önerilmektedir. Sıvı kaybı fazla olan bebeklerde ise ORS (oral rehidrasyon sıvısı) tedavisine başvurulmaktadır. Bu dönemde anne sütü ile beslenmeye devam edilmeli ve bebeğin beslenmesi günde en az 6 kez 3-4 saat ara ile gerçekleşmelidir.
Bebek mama ile besleniyorsa mama hijyenik koşullarda hazırlanmalı ve saklanmalıdır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ise emzirme öncesi gerekli hijyen tedbirleri alınmalı, emzirme süresince ve bitiminde de korunmalıdır. Bez değişiminden önce ve sonra eller sabunla yıkanmalı ve hijyenik bir ortamda değiştirilmesine özen gösterilmelidir.
Bu durumda bebeğiniz için gerekli hijyenin sağlanmasında Kanz ıslak havlu, bebek bezi ve bebek bakım örtüsü hijyenik ve güvenilir bir seçenek olacaktır.