Bebeklerde Diş Çıkarma ve Yapmanız Gerekenler

Bebeklerde diş çıkarma dönemi genellikle bebeğiniz 6-7 aylıkken başlayabilir. Fakat bu süreç kimi bebekte daha erken veya daha geç meydana geldiği gözlemlenmiştir. Bebekten bebeğe farklılık gösteren diş çıkarma, çeşitli belirtilerle kendini göstermektedir. Gelin bu belirtiler nelermiş hep birlikte göz atalım.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir  ?

Bebeklerde diş çıkartma belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz :

  • Artan salya miktarı,
  • Salyaya bağlı olarak meydana gelen ağız kenarındaki kızarıklık ve kaşıntılar,
  • Diş çıkmasına bağlı olarak meydana gelen huzursuzluk,
  • Ateş,
  • Bebeğinizin sürekli olarak elini ağzına götürme ihtiyacı,
  • İştahsızlık ve buna bağlı olarak gelişen kilo kayıpları,
  • Çevresinde bulunan cisimleri ağıza götürme isteği,
  • Zaman zaman kulağa vuran ağrı.

Ve benzeri birçok faktör bebeklerde diş çıkarma belirtisi olarak görülebilmektedir. Peki bebeğinizin diş çıkarma döneminde ne yapılmalı,  nasıl beslemeli? Bu ve benzeri sorularınız için yazımızın devamını okumayı unutmayın.

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Ne Kadar Sürer ?

Bebeklerin diş çıkarma döneminin başlangıcı, her bebekten bebeğe göre değişmesine bağlı olarak bu sürecin uzunluğu da farklılık göstermektedir. Kimi bebeğin dişleri daha geç çıkmaya başladığı için zaman zaman 1 yaşına gelmiş fakat henüz dişlerine kavuşamamış bebekler görebiliriz. Bazı bebekler ise henüz 6 aylık olmadan gülüşlerinde saklı minik süt dişlerine rastlamışızdır. Bu değişim bebeklere anneleri ve babaları tarafından aktarılan kalıtımsal bir olay olarak bilinmektedir. Yani bebeğinizin dişlerinin oluşum süreci siz değerli ebeveynlerinin genlerinde saklı diyebiliriz.

Bebekler ve çocuklar tüm süt dişlerinin oluşumu tamamlanana kadar diş çıkarma dönemindedir. Ortalama olarak 2-2,5 yaşına gelmiş bir çocukta artık süt dişlerinin oluşumunu tamamladığını söyleyebiliriz.

Bebeklerde Diş Çıkarma Gecikmesi

Diş çıkarma dönemi yukarıda da bahsettiğimiz üzere bebekten bebeğe farklılık gösteren bir süreçtir. Bebeğinizin bu süreçte diş çıkarma belirtilerini göstermemesi veya henüz dişinin çıkmaması genetik faktörlerden kaynaklanabilmektedir. Aynı zamanda bazı bebeklerde D vitamini eksikliğine bağlı olarak da bu durum gelişebilmektedir. Doktorunuza danışmadan bebeğinize kesinlikle D vitamini takviyesi yapmamanızı öneririz.

Fakat 1 yaşını doldurmasına rağmen hala böyle bir durum söz konusu ise mutlaka bir uzman hekime danışmalısınız.

Bebeklerde Diş Çıkarmaya Ne İyi Gelir ?

Bebeklerde diş çıkarma dönemi huzursuz geçebilen ve bebeğinizin kendini rahatsız hissettiği bir dönem olabilir. Bu nedenle bebeğiniz diş çıkarırken onunla vakit geçirmeli ve ne istediğine önem vermeniz gereklidir. Bebeğinizi daha çok rahatlatıcak yöntemlere başvurmanız bu süreci daha kolaya atlatmasına yardımcı olacaktır.

Bebeğinizi diş çıkarma döneminde neler rahatlatır gelin birlikte bakalım.

Bebekler Diş Çıkarma Döneminde Nasıl Rahatlatılır ?

Bebeğinizi diş çıkarırken en çok rahatlatacak 3 yöntemi sizler için derledik. Geln bu yöntemlere birlikte göz atalım.

1) Soğuk Uygulamalar

Bebeğinizin bu süreçte dişlerine en iyi gelecek yöntemlerden biri damağa yapılan soğuk uygulamalardır. Bu uygulamaların içinde soğuk meyveler, buzdolabında beş dakika bekletilip bebeğinize verdiğiniz diş kaşıyıcılar uygulanabilecek yöntemlerdendir.

Bebeğinizin ağzına verdiğiniz her türlü cismin ve yiyeceğin temiz olmasına mutlaka özen göstermenizi ve bebeğinizin dişleri için uygulama yapmadan önce ellerinizin hijyenine dikkat etmenizi önermekteyiz.

2) Jeller

Bebeğinizin henüz çıkmaya çalışan minik dişlerine, doktorunuz tarafından önerilen topikal diş çıkarma jelleri, analjezikler ve antihistaminikler kullanabilirsiniz. Fakat doktorunuz tarafından önerilmeyen hiçbir jeli bebeğinize direkt olarak kullanmamanızı tavsiye ederiz.

3) Sevginiz

Evet, bebeğinizi en çok rahatlatıcak şeylerden biri de sevginiz. Ona olan koşulsuz sevginizi hissettrmeniz ile huzursuzluklarının hafiflemesi ve daha rahat hissetmesine neden olabilirsiniz. Ona olan sevginizi güze sözlerinizle, kucağınızdayken gözlerinin içine bakarak sarıp sarmalayarak gösterebilirsiniz.  Unutmayın ki bebeğinizin her şeyden önce sizin koşulsuz sevginize ihtiyacı var.

Tavsiye : Bebeğinizin diş çıkarma döneminde artan yoğun salyalarına karşı yanınızda her daim önlük bulundurmayı unutmayın.

Bebekler Diş Çıkarırken Diş Eti Kanar mı ?

Diş etinde aşınmaya bağlı olarak bebeğinizin bu süreçte dişlerinin kanadığını sanabilirsiniz. Fakat bebeğiniz rahatlamak amacıyla eliyle veya herhangi bir cisimle dişlerini kaşırken bir miktar kanatmış olabilir.

Bazı sağlık durumları ve kullanılan ilaçlar da bu duruma neden olabilmektedir. Bu nedenle bu konuda doktorunuza danışmanızı ve tavsiye almanızı öneririz.

Bebeklerde Diş Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır ?

Bebeğinizin ilk süt dişinin çıktığı andan itibaren bir hekime görünmenizi tavsiye ederiz. Bu dönem yaklaşık 6. Aydan itibaren gerçekleşebilmektedir. Bu konuda doktorunuzun bebeğinizin diş sağlığı ve hijyeni hakkında size vereceği bilgiler dahilinde süreci yönetebilirsiniz.

Süt Dişleri Hangi Sırayla Çıkar ?

Bebeğinizin süt dişlerinin çıkma sırası şu şekilde özetlenebilir :

          • Ön kesici dişler; 5-8. ayda,

          • Yan kesici dişler; 9-12. ayda,

          • Birinci azı (molar) dişler; 12-16. ayda,

          • Köpek (kanin) dişleri; 16-20. ayda,

          • İkinci azı (molar) dişler; 20-30. ayda çıkmaktadır.

Bebeklerde Diş Çıkarma Döneminde Görülen Ateş

Diş çıkarma döneminde sıkça rastlanan bir durum olan bebeklerde ateş yükselmesi normal bir durum olmakla birlikte bir veya iki gün rastlanmaktadır. Daha fazla uzun süren ve farklı semptomlarında eşlik ettiği ateş yükselmesi, enfeksiyon riskinden şüphe edebilir. Bu nedenle vakit kaybetmeden Çocuk Hastalıkları hekimine danışmanızı öneririz.

Bebeklerde Diş Çıkarma ve Kehribar Kolye Kullanımı

Son dönemlerde fazlaca yaygın olan diş çıkarma döneminde bebeklerde kehribar kolye kullanımı görülmektedir. Kehribar yani diğer bir adıyla amber, kozalaklı ağaçlardan elde edilen doğal bir taş olarak bilinmektedir. Doğal bir ağrı kesici etkisi olduğuna inanılan kehribarın bebeklerde diş çıkarma döneminde kolye olarak kullanılabileceği düşünülmüştür. Fakat diş hekimleri ve çocuk doktorlarının da arasında bulunduğu bir çalışmada, kehribar kullanımından önce bu konuyla ilgilenen hekimlerin kontrolünde tıbbi tedavi uygulanması tavsiye edilmiştir.