Göbek Bağı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yenidoğan bebeğinizin bakımına dair merak ettiğiniz birçok konuyu burada sizler için açıklayacağız. Ailelerin en özen gösterdiği ve yeni doğan bebeklerin sağlığı için de en önem taşıyan konulardan ilki göbek kordonu bakımıdır.

Bu makalede yenidoğanın göbek bağı bakımının nasıl yapılacağını, nelere dikkat etmeniz, nelerden uzak durmanız gerektiğini ve hangi durumlarda doktorunuzu haberdar edeceğinizi sizler için tüm detaylarıyla yazdık.

Keyifli okumalar dileriz…

Göbek Bağı (Kordonu) Nedir?

Hamilelikte bebeğinizin beslenmesini ve oksijen almasını sağlayan damarların etrafını saran dokuya göbek bağı (kordon) denir. Göbek Bağı yumuşak ve hortuma benzeyen, jölemsi bir kıvama sahiptir.

Bu kordon doğum gerçekleştiğinde klemplenerek kesilir, kısa bir parçası bebeğin göbeğinde bırakılır ve zamanla kendiliğinden düşer.

Göbek Bağı (Kordonu) Bakımı Nasıl yapılmalıdır?

Göbek kordonunun düşmesi için dışarıdan herhangi bir müdahale yapılmaz.  Göbek kordonunun temiz olması, kuru kalması ve hava alması sağlandığında sağlıklı bir şekilde kendiliğinden düşmesi beklenir.

Göbek kordonu mutlaka temiz tutulmalıdır. Bebeğinizin bezini değiştirirken göbek kordonunun temiz kalmasına çiş ve kaka bulaşmamasına dikkat edin. Bazen anneler bebeğinin canını acıtmaktan çekiniyor ve göbek kordonunu hiç oynatmadan sadece üst tarafını temizliyor. Bu durumda temizlenmeyen bölgelerde nem ve kir oluşuyor. Göbek kordonunda sinir hücreleri olmadığı için anneler içleri rahat bir şekilde kordonu hafifçe sağa sola oynatarak tüm çevresini silip temizlemelidirler.

Göbek bağı ne kadar çok hava alırsa o kadar kuru kalır. Bebeğinizin bezini bağlarken göbek kordonu bezin her zaman dışarısında kalmalıdır. Bezi bağladıktan sonra göbek kordonunun bezin içinde kalmaması için bezi yukarıdan aşağıya kıvırın. Çünkü bezin içerisinde kalan göbek kordonu hava alamaz ve kuru kalamaz. Göbek kordonunun sağlıklı bir şekilde düşmesi için hava alması ve kuru kalması çok önemlidir.

Göbek Bağı (Kordonu) Bakımı Nasıl yapılmalıdır

Göbek Bağının Düşmesi İçin Neler Yapılmalıdır?

Eskiden göbek bağını alkol içeren mendillerle veya başka ürünler ile temizlemek önerilirdi. Ancak günümüzde göbek bağının düşmesi için temiz olmasının ve kuru kalmasının yeterli olduğu alkol içeren temizleme ürünlerinin gerekli olmadığı söylenmektedir. Bu aşamada buna doktorunuza danışarak da karar verebilirsiniz. Eğer doktorunuz birkaç gün arayla alkol ile temizlemenizi önerirse %70 alkol içeren ürünleri tercih edebilirseniz.

Göbek Bağı (Kordonu) Düşmeden Banyo Yaptırılır mı?

Bebeğinizi dilediğiniz zaman banyo yaptırabilirsiniz. Burada önemli olan iki şey var. Birincisi bebeğiniz doğarken verniks kazeoza dediğimiz bütün vücudunu sarmış olan beyaz kremsi bir yapıyla doğuyor ve bu yapı bebeğinizi tüm enfeksiyonlara karşı koruyan önemli bir kalkan görevi görüyor. Aynı zamanda bebeğin vücut ısısını dengeleyip koruyor. Bu yüzden bebeğinizi yıkamadan önce ilk 24 saatin geçmesini ve vücudunun bu yapıyı emmesini beklemelisiniz.

İkincisi bebeğinizin göbek kordonu daha düşmediği için yıkarken su ile direkt temas ettirmek yerine sünger banyosu yaptırabilirsiniz. Göbek bağı düşene kadar bu şekilde bebeğinizin vücudunu suya batırmadan yumuşak bir sünger kullanarak ıslatıp temizleyebilirsiniz. Göbek kordonu suya batırılırsa daha zor kuruyacağı için düşmesi de daha uzun zaman alacaktır. Bu sebeple sünger banyoları ile bebeği bölüm bölüm ıslatıp yıkamak karın bölgesinin daha az ıslanmasını sağlayacak.

Göbek Kordonu Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Normal şartlarda göbek kordonun da hafif bir sulanma olabilir. Ancak silmenize rağmen yoğun bir şekilde sulanıyor, sürekli ıslak kalıyor ve bununla beraber göbek kordonundan kötü bir koku geliyorsa doktorunuzu bu durumdan haberdar etmeniz gerekir.

Göbek kordonunun etrafındaki deride hafif kızarıklık oluşması normaldir. Özellikle sıcak havalarda, yaz aylarında bebeğin cildi pişiğe daha yatkın olduğu için kuru göbek bağı cildi tahriş edebilir. Ancak göbeğin etrafında oluşan bu kızarıklık daha şiddetliyse burada omfalit dediğimiz göbek deliği enfeksiyonu oluşmuş olabilir. Bu durumdan doktorunuzu haberdar etmeniz gerekir.

Göbek Bağı (Kordon) Ne Zaman Düşer ?

Göbek kordonu, doğumdan sonraki 7 ile 10 gün içerisinde düşer. Ancak bazı kordonlar yapısal olarak daha ince veya kalın olabilir. Göbek kordonu ince bir yapıya sahipse 5 gün içerisinde düşebilir. Ancak ilk 2, 3 gün içerisinde düşmesi genellikle istenilen bir durum değildir. Çok erken düşen göbek bağı enfeksiyona veya kanamaya neden olabilir. Bu yüzden dikkat edilmelidir.

Göbek bağı Düştükten Sonra Ne Yapılmalı

Göbek Kordonunun (Bağının) Geç Düşme Sebebi Nedir?

Her yenidoğanın göbek kordonu aynı değildir. Bazı bebeklerin göbek kordonu kalın ve dip bağı daha geniş bir yapıya sahiptir. Bu yüzden bu tip bir göbek kordonunun düşmesi genelde 15 günü bulur. Çok çok ender bir şekilde, bazı bebeklerde bu süre 1 ayı bulabiliyor. Ancak annelere önerimiz 15 günden uzun bir süre göbek kordonu düşmezse durumu doktorunuza bildirin ve önerilerini alın.

Göbek Kordonu (Bağı) Düştükten Sonra Ne Yapılmalı?

Göbek kordonu düşene kadar gösterdiğimiz hassasiyeti düştükten sonra da göstermeliyiz. Çünkü göbek kordonu düştüğünde orada küçük bir çukur kalır ve orası hâlâ enfeksiyonlara açıktır. Eğer doktorunuz alkollü bez kullanmanızı önerdiyse burayı birkaç gün daha steril edip temizlemelisiniz.

Özellikle bu bölge ıslandığında yada bebeğiniz banyo yaptığında göbekte ki iç kısmı iyice kurulamanız ve hava almasını sağlamanız önemlidir. Göbek kordonu düşse dahi o bölge hala hassastır ve nemli kaldığı zaman mikroorganizmalar üreyecektir. Bu nedenle göbek kordonu düştükten sonra 1 hafta daha bakım yapılmalı ve bu bölgeye özen gösterilmelidir.