Bebeklerde Konak Nedir? Neden Olur?

Bebeğinizin özellikle baş kısmında görebileceğiniz ama vücudunun herhangi bir yerinde de rastlama imkanınız bulunan, deri döküntüsü veya pullanma benzeri bir durum bebeklerde konak olarak adlandırılmaktadır.

Oldukça sık rastlanan bir durum olan konak; kafa derisinde, kaşta, alında, yüz çevresinde ve kulakların arkasına doğru uzanabilmektedir. Bu duruma zaman zaman hafif kızarıklık durumu da eşlik ettiği görülmüştür. En sevindirici yanı ise bu durumun kalıcı olmaması ve bebeğinizin sağlığı açısından ciddi sorunlara yol açmamasıdır.

Bebeklerde Konak Nedenleri Nelerdir ?

Bebeklerde konak oluşumunda birçok neden bulunmakla birlikte başlıca olarak alerjik reaksiyonlar neden gösterilmektedir. Bebeklerin doğduğu andan itibaren hızla ilerleyen bir gelişim sürecine girmesiyle birlikte vücutlarındaki yağ bezlerinin çalışma hızı yükselir.  Çalılma hızı yükselen yağ bezleri vücutta yağ üretimine neden olur. Böylece üretilen yağ tabakası vücutta ölü deriye yapışarak bebeğinizde konak adı verilen durumu meydana getirir.

Konak oluşumunun bir diğer nedeni bakteriyel olarak meydana gelen malassezia furfur adlı mantar nedeniyle kaynaklanmaktadır. Bu mantar bebeğinizin yağ bezlerinin çalışma hızına bağlı olarak çoğalabilmektedir. Bu durum da başta bahsedildiği üzere bebeğinizin cildinde konak oluşumuna neden olabilmektedir.

Bebeğinizin cildinin çeşitli şampuan ve benzeri ürünlere alerjisi bulunması sonucu ise de konak oluşumu meydana geldiği görülmüştür.

Bebeklerde Konak Ne zaman Oluşur ?

Bebeğinizde konak oluşumu genellikle hamilelik esnasında anneden bebeğe hormonlar nedeni ile bebeğinizin cildinden yağ üretiminin artması sonucu kaynaklanabilmektedir.

Bu durumda bebekten bebeğe değişmekle birlikte yenidoğan bebeğinizde ilk 1 yaşına kadar görülebilmektedir. Genellikle 5 veya 6. ayda yok olan bu durum bazen bir senenin sonuna kadar devam edebilmektedir.

Bebeklerde konak tedavisi yöntemleri

Bebeklerde Konak Tedavisi Nasıl Olur ?

Bebeklerde konak; tedavisi mümkün olan geçici bir durum olarak bilinmektedir. Bebeğinizin cildinde pullanma ve döküntü tarzı bir durumla karşılaşıyor ve bunun konak olduğundan şüpheleniyor iseniz öncelikle bebeğinizin banyosunda kullandığınız şampuanı değiştirmekle başlayabilirsiniz.

Her ne kadar bebeğinizin cildi için özenle seçtiğiniz bir şampuan olsa da bazen bebeğinizin cildi daha hassas olabilmektedir. Bu durumda doktorunuzdan aldığınız tavsiye üzerine uygun bir şampuan seçimiyle bu durumu ortadan kaldırabilirsiniz.

Bebeğinizin cildinde yer alan konakların yumuşak bir fırça ile yavaşça taranması konakların temizlenmesini sağlarken aynı zamanda bebeğinizin cildini de oldukça rahatlatacaktır.

Aynı zamanda ara ara bebeğinizin cildine hassas hareketlerle masajlar yapmanız, konağın verdiği huzursuzluğu ortadan kaldırarak bebeğinize iyi gelecektir.

Bebeğinizin hassas cildini ara ara nemlendirmek, ölü derinin ortadan kalkmasına ve cildinin sürekli nemli kalmasına neden olmaktadır. Nemlendirici olarak bilinen bebeğinize uygun çeşitli kremler veya doğal zeytinyağı tedavide kullanılabilmektedir.  Bu durum da konak tedavisinin diğer bir alternatifi olarak bilinmektedir.

Bebeklerde Konak Tedavisi için Doktora Gitmek Gerekir mi ?

Bebeğinizin şampuanını değiştirmiş ve uygun şampuan kullanıyor iseniz ayrıca diğer yöntemleri de denediyseniz buna rağmen durum hala çok ciddi ve kalıcı ise mutlaka uzman bir hekime danışmanızı tavsiye ederiz.

Hekiminizin bebeğinizin cildine özgü uygulayacağı tedavi yöntemi ile bu durum kolaylıkla ortadan kalkabilecektir.

Bebeklerde Konak Zararlı mı ?

Bebeğinizde görülen konak öncesinde de belirttiğimiz üzere her ne kadar bebeğinizde huzursuzluk veya kaşıntı hissine yol açsa da sağlığı açısından herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Kısa vadede çözülmesi mümkün olan ve tedavisi var olan bir cilt sorunudur.