Gebelik Döneminde Beslenme

Bebeğinizin varlığından ilk haberdar olduğunuz günden itibaren onu kollarınıza alana kadar sizlere rehberlik etmek için buradayız. Gebelik döneminde beslenme ipuçları, bebeğiniz ve sizin sağlığınız için önerilen tüm her şeyi sizler için derledik.

Gebelik Nedir ?

Gebelik;  baba bireyden gelen sperm ile anne bireyin yumurtasının döllenmesi sonucu meydana gelen zigotun bölünmeler geçirerek embriyoyu oluşturması, ardından embriyonun ise fetüse dönüşmesiyle meydana gelen mucizevi bir süreçtir.

Döllenmenin meydana geldiği dönemden gebeliğin 8. haftasının sonuna kadarki süreç embriyotik dönem olarak ifade edilirken, 9. Haftadan doğuma kadar geçen süreç ise fetal dönem olarak ifade edilmektedir. Döllenmeyi takiben 9.ayın sonuna kadarki tüm süreç ise gestasyonel dönemi kapsamaktadır. Bu sürecin en başında, anne karnında ilk oluştuğu andan itibaren minik bebeğiniz sizinle tanışmak için çeşitli sinyaller gönderir. Sevimli habercinizin mesajları nelermiş gelin birlikte bakalım.

Gebelik Belirtileri Nelerdir ?

Heyecanla beklediğiniz miniğinizin en belirgin habercisi her ay görülen adet kanamanızın gecikmesidir fakat bundan emin olabilmeniz için her ay düzenli adet görüyor ve regl takviminizde aksaklıklar yaşanmıyor olması gerekmektedir. Eğer düzenli olan regl zamanınız gecikmiş ve buna ilave olarak farklı belirtiler ortaya çıkmışsa gebelik düşünülebilir. Bu gecikmeyi takip eden diğer belirtiler de zamanla ortaya çıkmaktadır. Bunlardan başlıcaları:

  • Bulantı.
  • Kusma.
  • Halsizlik.
  • Yorgunluk.
  • Göğüslerde hassasiyet.
  • Sık idrara çıkma.
  • Koku duyusunda hassasiyet.
  • Mide sorunları.
  • Vücuttaki sıcaklık değişimleri.

Gibi örnekler verilebilmektedir. Bu belirtilerin çoğu mevcut ise gebelik testi yaptırmanızı ve mutlaka hekiminize görünmenizi öneririz.

Hamile olduğunuzu öğrendiğinizden itibaren artık bebeğiniz ve kendi sağlığınız için beslenmenize ve yaşam tarzınıza dikkat etmeniz gerekmektedir. Minik habercinizin varlığını öğrendiğiniz an artık bir bedeni iki kişi paylaştığınızı biliyor ve hayatınızı ona göre düzenliyorsunuz. Gelin bu dönemde beslenme düzeniniz nasıl olmalı birlikte inceleyelim.

Gebelik Döneminde Beslenme Nasıl olmalıdır

Gebelik Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır ?

Gebelik döneminde beslenme anne adaylarının başlarda zorluklar yaşasa da zamanla dikkat etmesi ve iyileştirmesi gereken bir durumdur. Gebeliğin ilk zamanlarında sıklıkla meydana gelen kusma ve bulantılar anne adaylarını korkutmamalı ve geçici bir süreç olduğunu mutlaka bilmelidirler. Kusma ve bulantıları bastırmak için az az sık sık beslenmeli ve tuzlu kraker gibi hafif şeyler tercih edilmelidir.

Bu süreçte fazla yağlı ve baharatlı yiyecekler mideyi rahatsız edebileceği ve kusmayı tetikleyebileceğinden uzak durulmalıdır. Bulantı ve kusma çok şiddetliyse eğer anne adayının sıvı ve elektrolit kaybına neden olabilir. Gerekli sıvı ve elektrolit kaybı vakit kaybetmeden yerine koyulmalıdır.

Gebelik döneminde dört yapraklı yonca modeline uygun beslenilmeye özen gösterilmelidir. Peki, nedir bu dört yapraklı yonca dediğinizi duyar gibiyiz… İşte dört yapraklı yonca modelimiz:

Gebelik Döneminde 4 Yapraklı Yonca Beslenme Modeli

Yeterli ve dengeli beslenmeyi temsil eden ve sağlıklı beslenme örneği olan dört yapraklı yonca modelinde her bir yonca yaprağı bir besin grubunu temsil etmektedir. Ülkemize özgü olan bu beslenme piramidinde besin grupları ve özellikleri aşağıdaki gibidir.

1) Süt ve Süt Ürünleri

Süt ve süt ürünleri grubunun içerdiği besinlere süt, yoğurt, kefir ve peynir gibi sütten yapılan besinler örnek verilebilir. Bu besinlerin gebelik döneminde beslenme 3-4 porsiyon tüketilmesi hem anne adayının sağlıklı bir gebelik süreci geçirmesi hem de bebeğin büyüme ve gelişimini tamamlaması için önerilmektedir.

Kalsiyum kaynağı olarak da bilinen süt ve süt ürünlerinin tüketimi hamile anneler için oldukça önemlidir. Henüz anne karnında olan bebeğinizin kalsiyum ihtiyacı annenin kalsiyum depolarından karşılanır ve kalsiyum depoları yeterli olmayan anne adaylarının kemiklerinden kana kalsiyum geçişi gerçekleşir. Bu durum anne adayının kemik erimesi riski taşımasına sebep olur. Bu nedenle anne adaylarına önerilen miktarlarda tüketilmesi tavsiye edilir.

Gebelik Döneminde beslenme nedir

2) Et ve Et Ürünleri

Et, tavuk, balık, hindi, yumurta, kurubaklagil ve yağlı tohumları barındıran bu grubun ortalama 2-3 porsiyon tüketilmesi önerilmektedir. Proteinden zengin olan bu besinlerin vücutta yapım ve onarım olaylarında yer aldığı ve çeşitli sistemlerin (sinir ve sindirimgibi) işleyişinde de önemli rolü olduğu bilinmektedir.

Bebeğiniz ve sizin sağlığınız için et ve ürünlerinden, omega-3 kaynağı olan balık türlerinin tercih edilmesi doğacak olan bebeğinizin zihinsel ve bilişsel gelişimini desteklediği bilinmektedir.

3) Sebze ve Meyveler

Yenebilen tüm bitkilerin yer aldığı sebze ve meyvelerin oluşturduğu bu grubun sağlıklı bir beden için önerilen tüketim miktarı 5 porsiyondur. Tüketilen meyve ve sebzelerin iyice yıkanması ve tüketilmeden önce suda bekletilmesi son derece önemlidir.

Çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengin olan ve içerdiği yüksek lif bakımından bu besinler hamilelik döneminde meydana gelen kabızlık sorununa yardımcı olmaktadır.

4) Ekmek ve Tahıllar

Ekmek ve tahıllar grubunda yer alan bulgur, pirinç, makarna vb. ürünlerden oluşan bu besinlerin günlük ortalama kişiye göre 3-7 porsiyon arası tüketilmesi önerilmektedir. Bitkisel protein kaynağı olan ve bu nedenle kalitesi düşük protein içeren bu grubun et, süt, yumurta,  kurubaklagil gibi protein kalitesini arttırıcı gıdalarla tüketilmesi önerilir. B1 Vitamininden zengin olan tahıl grubunda tüketilen besinlerin tam tahıllı olması tavsiye edilmektedir.

Hamilelikte Uzak Durulması Gereken Besinler Nelerdir ?

Nasıl besleneceğinize dair tavsiyelerde bulunduğumuz bu dönemde sizin ve bebeğinizin sağlığı için nelerden uzak durmanız gerekiyor gelin birlikte bakalım.

Gebelik döneminde beslenme de uzak durmanız gereken yiyeceklerden başlıcaları asitli içecekler, paketli gıdalar, çiğ veya iyi pişmemiş et ve et ürünleri, yüksek cıva içeren balıklar, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri, sakatatlar, alkol ve kafein örnek verilebilir.

Gebelik Döneminde beslenme önerilerinde bulunduğumuz bu yazımızda beslenmenize ek olarak düzenli fiziksel aktivite ve stressiz bir gebelik süreci geçirmenizi tavsiye ederiz. Hamilelik sürecinde sevimli miniğiniz ve sizin için hazırladığımız diğer yazılarımıza Gebelik Döneminde Beslenme bloğumuzdan göz atabilirsiniz.