Makale içeriği
Bebeklerin ilk 6 ay ihtiyacı olan tek şey anne sütüdür. Altıncaaydan itibaren ek gıdaya geçiş serüveni başlamaktadır. Ek gıdaya geçişile birlikte bebeğinizi sütten kesmemeli eğer devam ediyorsa 1.5-2yaşına kadar emzirmenizi tavsiye ederiz.
Bebeğiniz ek gıdaya başlamadan önce bu süreçte hangi aşamalardan geçileceğini ve hangi besinlerin ne kadar miktarlarda verilmesi gerektiğini mutlaka bir diyetisyene danışmanızı tavsiye ederiz.
Siz değerli annelerimiz için hazırladığımız bebeklerde ek gıda sürecini anlatan blog yazımızı keyifle okumanızı dileriz.
Bebeğimin Ek Gıda Serüveni
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Ne Zaman Başlamalı ?
Bebeğinizin ek gıdaya geçiş dönemini altıncı ayını tamamlamasıyla birlikte bir uzman kontrolünde başlatabilirsiniz. Bebeğinizin bu süreçte ek gıdaya hemen adapte olamaması gayet doğal ve olağan bir durumdur. Zamanla bu sürece alışmaya ve adapte olmaya çalışacağından emin olabilirsiniz.
Aynı zamanda tam tersi olarak bebeğiniz bu sürece çok önceden adapte olmaya başlayabilir. Bunun belirtilerini siz yemek yerken masaya ve yediklerinize uzanarak ya da ağzını şapırdatarak size hazır olduğunu belli edebilir.
- Bebeğinizin ek gıda dönemine geçmeden önce dik oturabilmesi ve baş kontrolünün iyi olması,
- Reflekslerinin uygun olması ( besinleri dil ile dışarı doğru itmemesi),
- Fiziksel olarak gelişiminin iyi olması,
- Besinleri elleri ile kavrayabiliyorsa eğer ek gıdaya geçiş için hazır olduğu söylenebilir.
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Erken veya Geç Başlamanın Zararları Nelerdir ?
Ek gıda dönemine geçiş için uygun zamanda doğru besinler ile başlamanız oldukça önemlidir. Bu dönemde bebeğinizin gelişimi için doğru zamanı yakından takip etmeniz gerekmektedir.
- Bebeğinizi erken ek gıdaya başlatmanız ile birlikte mide ve bağırsaklarında çeşitli sorunlara yol açabilirsiniz. Bebeğinizin henüz tüm enzimleri yeterince gelişmediği için erken ek gıdaya başlamanız besinlerin yeterince sindirilememesine ve bu nedenle mide-bağırsak sorunlarına yol açabilmektedir.
- Erken ek gıdaya başlayan bebeklerin böbreklerinde katı besinlerden kaynaklı yük artışı görülmekte ve böbreklerde biriken atık miktarını arttırarak vücuttaki su miktarını azaltabilmektedir.
- Aynı zamanda vaktinden önce ek gıdaya başlamak bebeğinizin zihinsel gelişimini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Bebeğinizin ek gıdaya erken başlaması gibi geç başlamasının da çeşitli sorunlara yol açabileceği görülmüştür bu sorunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
- Bebeklerin ek gıdaya geç başlamasının en yaygın olumsuz sonuçlarından biri demir eksikliği görülmesidir. Ek gıdaya geç başlayan bebeklerde yüksek oranda demir eksikliğinin varlığından söz edilebilmektedir.
- Yeterli ve dengeli beslenemeyen bu bebeklerde gelişimsel açıdan bozukluk ve eksikliklerin görülmesi oldukça yaygın ve olası bir sonuçtur.
- Aynı zamanda eksik beslenmesi nedeni ile vücut kütlesinde azalmalar oluşabilmektedir.
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalıdır ?
Bebeğiniz ek gıdaya başlarken en az onun kadar heyecanlı olduğunuzu bliyoruz. Kanz Bebek Bezi olarak heyecanınızı sizinle birlilte paylaşırken aynı zamanda bu süreci yönetebilmeniz için tavsiyelerimizle geldik. Gelin bu tavsiyeler nelermiş birlikte inceleyelim…
- Öncelikle olarak ek gıdaya geçiş döneminde doğru ve uygun besinden başlamak çok önemlidir. Bunun için mutlaka bir uzmanın tavsiyesini almakta fayda olduğunu düşünüyoruz. Bebeğiniz için alerji yapmayacak ve aniden çok absürd bir tat ile ek gıdaya başlamamasını sağlamalısınız.
- Önerimiz öncelikle püre kıvamında besinleri seçip ardından daha katı kıvamlı besinlere başvurmanız. Böylece bebeğinizin adapte olma sürecini daha sağlıklı bir şekilde yönetebilirsiniz.
Bebeğinizin sürekli sıvı ve püre kıvamlı besinlerle beslenmesi çiğneme refleksinin gelişememesine neden olabilmektedir. Bu nedenle bu duruma oldukça özen göstermenizi tavsiye ederiz.
- Bebeğinizin sevmediği besinleri vermek için fazla ısrarcı olmamalı fakat ilk reddedişte hemen pes etmemelisiniz. Mümkün olduğunca sevmediğini anladığınız besinleri belirli bir zaman sonra tekrar tattırabilirsiniz.
- Her seferinde yeni bir besin denettirmek için uygun aralıkları beklemelisiniz (2-3 gün)
- Ek gıdaların içine tuz ve şeker eklememli doğal haliyle tatırmalısınız.
- Ek gıda ile doymayan bebekleri anne sütü içiyorsa eğer mutlaka desteklemelisiniz.
- Besinleri bebeğinize verirken uygun bir kaşık seçimi yapmaya özen göstermelisiniz. Kendi kullandığınız kaşık ve çatallar ile bebeğinizi beslememeye özen göstermelisiniz.
Bebeklerde Ek Gıda Dönemi Ay Ay Nasıl Olmalıdır ?
Bebeğinizin ay ay ek gıdaya geçişi nasıl olmalıdır sizler için derledik.
6 Aylık Bebeklerde Ek Gıda Geçiş
Ek gıdaya henüz yeni başlayacak olan bu bebeklerde sebze olarak patates, havuç ve kabak önerilirken meyve olarak muz, elma, şeftali, kayısı, ananas, erik ve armut verilebilir. Tahıl grubundan ise pirinç ile başlamak uygun bir seçenek olacaktır.
Aynı zamanda düzenli yoğurt tüketimi ve peynir verilmesi doğru bir uygulama olacaktır.
6.Ayda ek gıda günlük 2-3 öğünde verilebilir. Miktar olarak tatlı kaşığı ile başlanmakta olup bebeğinizin tolere edebileceği miktara kadar artabilmektedir. Yoğun bir muhallebi kıvamında olmasına özen gösterilmelidir.
7 Aylık Bebeklerde Ek Gıda Geçiş
6. aya ek olarak brokoli, karnabahar, taze fasulye, bezelye, ıspanak, enginar, pırasa ve semizotu bunlara ek olarak meyvelerden kavun, karpuz ve üzümün eklenmesi ve mandalina, portakal, kiraz gibi seçenekler eklenebilir.
Soğan ve sarımsak sebzelerle birlikte pişerek püre halinde azar miktarlarda verilebilir.
Et, tavuk ve balık gibi yüksek protein değerine sahip besinler de listeye eklenebilir. Şehriye ve bulgur gibi yiyeceklerle birlikte tüketilmesi önerilebilir.
Bu ayda besinlerin kıvamı pütürlü olabilmekte ve yaklaşık yarım su ¾ su bardağına kadar aşama aşama çıkabilmektedir. 7 aylık bebeklerin sık emzirilmesi ve günde 2-3 defa ek gıda alması tavsiye edilmektedir.
8 Aylık Bebeklerde Ek Gıda Geçiş
Bu bebekler mercimek, nohut, kurufasulye, barbunya ile tanıştırılırken aynı zamanda süt ürünleri, balık, maydanoz, dereotu gibi protein değeri yüksek besinlerin eklenmesi öğün kalitesini arttırmaktadır.
Bu dönemde fındık fıstık gibi yiyecekler de tattırabilirsiniz. Verdiğiniz besinlerin kıvamı çatalla ezilmiş olabilir.
9-12 Aylık Bebeklerde Ek Gıda Geçiş
Bu dönemdeki bebeklerde bu besinlere ek olarak ılımlı miktarlarda ev yemekleri tattırılabilir. Bunun yanı sıra tattırılan besinlerin doğranmış ve iyi ezilmiş olmasına özen gösterilmelidir. Bu besinler bebeğin eli ile kavrayabileceği şekilde olabilir.
12-24 Aylık Bebeklerde Ek Gıda Geçiş
Bu bebekler aile ortamındaki tüm yemekleri yiyebilir aynı zamanda emzirmeye de devam edilebilmektedir.
Bebeklerde Ek Gıda ve Alerji
Bebeğinizin ek gıda döneminde henüz yeni yeni denetmekte olduğunuz besinlere karşı alerjisi olup olmadığını anlamanın en iyi yolu besinleri teker teker denetmenizdir. Böylece hangi besine karşı alerjisi olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Aynı zamanda tattırdığınız her yeni besinde 2-3 gün aralıklar vermeniz bu konuda size yardımcı olabilir. Bebeğiniz her yeni besini tattığında yaklaşık yarım saat veya bir saat içerisinde vücudunda veya ağız çevresinde bir kızarıklık olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Böylece hangi besinin bebeğiniz üzerinde aşerjen etkiye neden olduğunu anlayabilirsiniz.
Bebeklerde Ek Gıda Döneminde BLW Yöntemi Nedir ?
BLW diğer bir adıyla Baby Led Weaning yani bebeğin kendi kendine beslenmesi olarak da adlandırılmaktadır. Bu yöntem bebeğinizin motor gelişimine katkı sağlarken el ve göz koordinasyonunun gelişmesine yardımcı olmaktadır.
Bebeğinizin kendi kendini beslemesine hazır olduğunu düşünüyorsanız eğer bir mama sandalyesi ve uygun besinler ile doğru bir BLW yöntemi için adım atabilirsiniz.
“Besinler ilacınız, ilacınız besinler olsun – Hipokrat”
— Dyt. Sena Nur Uçan