Makale içeriği
Büyüme eğrisi olarak da tanımlanan persentil değerleri, çocuğunuzun sağlığının temel göstergesi olarak nitelendirilmektedir. Büyümenin izlenmesindeki asıl amaç, çocuğunuzun büyüme ve gelişme döneminde bir duraksama veya yavaşlamayı zamanında görüp müdahale edebilmektir.
Her çocuk kendi genetik yapısına bağlı olarak kendine özgü büyüme ve gelişme hızı göstermekte olup, büyümenin izlenminde büyüme standart veya referans değerleri kullanılmaktadır. Büyüme değerleri çocuğunuzun beslenme biçiminin vücut gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığına yardımcı bir kaynaktır.
Bebeğim Büyüyor…
Büyüme bebeğinizin doğduğu andan itibaren başlamakta olup yetişkinliğe kadar uzanan bir süreçtir. Bu süreçte bebeğinizin büyüme ve gelişimini; genetik etmenler, beslenme tarzı ve hormonlar etkilemektedir.
Bebeğiniz büyürken siz değerli ebeveynlerinden aldığı genetik yapı ile kendine özgü bir büyüme tablosu göstermektedir. Aynı şekilde cinsiyet de genetik yapı gibi büyüme üzerinde bir etkiye sahiptir. Yani her bebek kendine özgü bir gelişim göstermektedir.
Bebeğinizin özellikle 2 yaşından itibaren beslenme düzeni büyümesinde önem arz etmektedir. Beslenme düzeninde her türlü sağlıklı gıdaya yer vermeli ve bebeğinizin gelişimine uygun bir planlama yapmanızı önermekteyiz. Gebelikteki günlük beslenme içeriğiniz de doğacak olan bebeğiniz üzerinde son derece önemli bir etmen olarak kendini göstermektedir. Gebelik öncesinde beslenme hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için “Gebeliğe Hazırlık” kategorimize göz atmanızı tavsiye ederiz.
Bebeğinizin gelişiminde genetik ve beslenme faktörü olduğu kadar büyüme ve tiroid hormonu aynı zamanda uyku düzeni de etki etmektedir. Bebeğinizin rutin kontrollerinin aksamaması büyüme ve gelişimine etki edecek hormonların takibi açısından oldukça önemlidir.
Çocuklarda Büyüme İzlem Sıklığı
Amerikan Pediatri Akademisi önerilerine göre çocukların vücut ağırlığı, boy uzunluğu ve baş çevresi ölçüm sıklığı şöyledir :
- 0-2 ay bebeklerde vücut ağırlığı, boy uzunluğu ve baş çevresi ayda bir ölçülmelidir.
- 2-6 ay bebeklerde vücut ağırlığı, boy uzunluğu ve baş çevresi 2 ayda bir ölçülmelidir.
- 6-24 ay bebeklerde vücut ağırlığı, boy uzunluğu ve baş çevresi 3 ayda bir ölçülmelidir.
- 2-6 yaş bebeklerde ise vücut ağırlığı ve boy uzunluğu yılda bir ölçülmelidir.
Persentil Hesaplama
Bebeğinizin hangi persentil değerinde olduğunu öğrenmek artık Kanz ile çok kolay. Bebeğinizin persentil değerine sitemizde yer alan “Persentil Hesaplama” kısmından ulaşabilirsiniz. Peki hesaplanan persentil değeri ne ifade ediyor? Gelin birlikte bakalım.
Persentil Tablosu
0-10 per : En düşük persentil değeri olarak tanımlanan aralık bebeğiniz için sorun teşkil etmektedir. Eğer bebeğinizin değerleri bu aralıktaysa mutlaka takibi yapılmalıdır.
10-25 per : Bu persentil değeri de düşük olarak ifade edilir. Mutlaka doktor kontrolünde takibi yapılması ve normal aralığa getirilmesi gereklidir.
25-75 per : Bu persentil aralığı normal olarak kabul edilir ve diğer yaşıtlarıyla aynı gelişim hızında olduğunu gösterir.
75-90 per : Yüksek bir aralık olan bu persentil değerleri normal aralığa gelmesi için tedavi edilir. Bebeğinizin gelişimi yaşıtlarına göre yüksektir.
90-100 per : Çok yüksek bir persentil aralığıdır. Mutlaka tedavi gereklidir. Obezite ve beraberinde getirebileceği hastalıklar için ciddi bir risk faktörüdür.