Makale içeriği
Hamilelik döneminde anne adaylarının aklına en çok takılan sorulardan biri de “Gebelikte Diyet Yapılır mı ?” olmuştur. Pek çok anne adayı gebelikte diyet yapmanın bebeğinin gelişimine zarar verebileceğini fakat yüksek kiloyla hamile kalmanın da doğum sonrasında kendisine sıkıntılar yaşatabileceği ikilemi arasında kalmaktadır.
Biz de siz değerli anne adaylarımızın heyecanlı ve endişeli olduğu hamilelik sürecinde bebeğiniz ve sizin sağlığınız için en iyi tavsiyelerle geldik. Daha fazlası için yazımıza göz atmayı unutmayın.
Gebelik Öncesi Diyet Yapılır mı?
Planlı bir gebelik dönemi için öncesinde diyet yapmak herhangi bir sakınca sağlamamakla birlikte bebeğinizin gelişimi için olumlu bir etki oluşturacaktır. Yüksek kilolar ile hamile kalmak hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için olumsuz etkiler bırakacağı gibi çeşitli sağlık problemlerine zemin hazırlayabilmektedir.
Gebelik öncesinde ideal kilosunda olmayan anne adayları eğer planlı bir gebelik düşünüyor ise sağlıklı beslenmek ve diyet yapmak için en doğru zamandadırlar. Fakat yanlış kaynaklar ile edinilen bilgilerle yapılan diyetler kısa vadede zayıflatma hedefi sunsa da uzun vadede sağlık için risk faktörü oluşturmaktadır. Eğer sağlıklı beslenme ve diyet yapmak adına bir adım atmak istiyorsanız mutlaka bu konuda uzman bir diyetisyenden destek almalısınız.
Ayrıca gebelik dönemi öncesinde yalnızca anne adayları değil baba adayının da ideal kilosunda olması gebelik ihtimalini arttıracağı gibi sperm kalitesi açısından olumlu sonuçlara neden olabilecektir.
Gebelik öncesinde ideal kilonuz hakkında detaylı bilgiye “gebelik öncesi ideal kilo” yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Gebelik Öncesinde Nasıl Beslenilmelidir?
Beslenme, hayatımızın üç temel ihtiyaçlarından biridir. Fakat çoğu zaman bu ihtiyaç hayatımızın tek temel amacı haline gelebilmekte ve dolayısıyla yanlış beslenme alışkanlıklarına sebebiyet vermektedir.
Gebelik öncesinde kimi zaman yanlış beslenme alışkanlıkları kimi zamansa sedanter yaşam dediğimiz hareketsiz bir yaşam tarzı kişiyi sağlıksız hale getirdiği gibi ideal kilosundan da uzaklaştırmaktadır. Bunların yanı sıra anne adayının bedeninin gebelik için uygun koşulları sağlaması zorlaşmaktadır.
Tüm bunları düşündüğümüzde anne adayının gelecek olan minik bebeği için yeterli ve dengeli beslenmesi gerekmektedir. Tüm bu olumsuz alışkanlıklarınızdan nasıl vazgeçeceğinizi ve sıkı bir diyet yapacağınızı düşünmek sizi korkutuyorsa öncelikle hayatınızdan zararlı olan gıdaları uzaklaştırmakla başlayabilirsiniz. Tüm abur cubur gıdaları ( çikolata, gofret, cips gibi) tüketmeyi bırakmalı ve ardından zamanla doğru beslenme alışkanlığı elde etmek için bir adım atmalısınız.
Gebelik, yumurta ve spermin döllenerek birleşmesini ve ardından bölünerek çoğalmasını takip eden bir süreç olması nedeniyle tüm bu önerilerin hepsi hem anne hem de baba adayları için uygundur. Dünyaya sağlıklı bir bebek getirebilmek adına sperm ve yumurtanın kaliteli olabilmesi sağlıklı beslenme ve stressiz bir yaşamdan geçmektedir. Dolayısıyla ebeveynlerin bu süreci birlikte yönetmesi doğru olacaktır.
Hepsinin bir süreç olduğunu ve zamanla adım adım buna adapte olacağınızı unutmamalısınız. Daha fazla bilgi için “Gebelik Öncesi Beslenme Nasıl Olmalı “ yazımıza göz atabilirsiniz.
Gebelikte Diyet Yapılabilir mi ?
Diyet fikri gebelik döneminde anne adaylarının, bebeğin besin açısından yetersiz kalacağı ve tam beslenemediği için büyüyemeyeceği fikrini akıllarına getirse de bu tam olarak da böyle değildir.
İdeal kilosundan fazla bir kilo ile hamile kalan anne adaylarımızın hamileliğin ilk trimesterı dediğimiz ilk 3 aylık dönemde uzman kontrolünde diyet yapması mümkün olacağı gibi anne ve bebeğin sağlığı için olumlu sonuçlara yol açmaktadır. Bu süreçte diyet yapan anne adayının protein alımı kısıtlanmamakla birlikte yağdan elde edilen enerji düşürülerek gebe olan annenin kilo vermesi amaçlanmaktadır. Verilen kiloların ani olmaması ve vücuttaki tüm vitamin ve mineral depolarının dolu tutulacak şekilde kilo verilmesi önerilmektedir.
Fakat bu zayıflama sürecinin yalnızca ilk üç aylık dönemi kapsaması gerektiği ve hamileliğin ilerleyen dönemlerinde yalnızca sağlıklı beslenmeye ve hareketsiz kalmamaya özen gösterilmesi söylenmektedir.
Hamileyken Diyet Yaparsam Bebek Zayıflar mı ?
Hamilelikte değişen hormonlarla birlikte eşlik eden kilo artışı mevcuttur. Artan kilo hacmine bağlı olarak bebekte çeşitli risk faktörleri oluşmaktadır. Fakat yapılan yanlış diyetler ve kısıtlanan kilo artışıyla birlikte bebekte çeşitli risk faktörleri oluşumundan söz edebiliriz.
Aslında hamileyken yapılan diyetler eğer gebe kalan anne adayı kilolu ise doğru bir yöntem olup, anne adayının sırf aldığı kilolar doğum sonrası vermek zorlaşır adı altında bir yanılgıya düşüp kilo alımını kısıtlıyor ise kesinlikle yanlıştır.
Son zamanlarda yapılan araştırmalarda hamilelik döneminde açlık diyeti, düşük kalorili dengesiz diyetler ve gereken ağırlık kazanımını almamak için kalorisi düşük az öğünlü beslenme uygulamalarının bebeğin beyninde keton birikimine neden olarak ileriki yaşlarda öğrenme güçlüğü yaşayabileceği görülmüştür. Bu nedenle hamilelik döneminde zayıflamak yerine doğru kilo kazanımının bebek için en sağlıklısı olacağı savunulmuştur.
Fakat unutulmamalıdır ki son derece hassas bir dönem olan hamilelik dönemindeki tüm uygulamalar mutlaka bir uzman kontrolünde yönetilmelidir. Bu süreçte verilen ani kilolar bebekte düşüm ağırlıkta dünyaya gelmesine ve gelişme sürecinin sağlıklı bir şekilde yeterli olarak tamamlanamamasına yol açabilmektedir.
Hamilelik Döneminde Kaç Kilo Alınmalıdır?
Hamilelik dönemi her anne için özeldir. Bu mucizevi süreçte anne adaylarının kilo alması da doğal sürecin bir parçasıdır. Fakat doğumla birlikte bu kiloların çoğu gitmektedir. Gebe kalmadan önceki BKİ baz alınarak hamilelikte ortalama kilo alımı şu şekilde gerçekleşmektedir:
- Gebelik öncesinde normal ağırlığınızda iseniz ortalama almanız gereken kilo 9-12 kg aralığındadır.
- Gebelik öncesinde ideal ağırlığınız altında iseniz yani zayıf sınıfındaysanız almanız gereken ortalama kilo aralığı 17-22kg’dır.
- Ve eğer gebelik döneminde olmanız gerekenden daha fazla bir ağırlık ile hamile kaldıysanız alabileceğiniz ortalama ağırlık kazanımı ise 7-8 kg’dır.
Hamilelikte Fazla Kilo Almayı Engellemenin Yolları Nelerdir ?
Hamilelikte olması gerekenden fazla aldığınız her kilo sağlık açısından bir risk faktörü oluşturmaktadır. Bunu engellemenin en iyi yolu tükettiğiniz sağlıksız yiyeceklere sağlıklı alternatifler oluşturmaktır.
İşte hamilelikte sağlıklı beslenmek için birkaç sağlıklı alternatif seçenekleri:
- Hamilelikte görülebilen aşırı çikolata arzusu veya tatlı yeme isteğini yanınızda taşıyabileceğiniz incir, hurma ve çeşitli kuru ve yaş meyvelerle ve çiğ kuruyemişlerle giderebilirsiniz. Hem böylece pasta, börek ve çörek gibi alternatiflerden uzak kalırken aynı zamanda besleyici değeri yüksek yiyecekleri tercih etmiş olursunuz.
- Eğer çalışma hayatına sahipseniz ya da gün içinde sürekli dışarıda iseniz eve geldiğinizde dışarıdan bir şeyler atıştırmanın yanılgısına kapılmadan önce, daha önceden buzluğunuzda çeşitli hazır alternatifler bulundurabilirsiniz. Örneğin hazır pizza yerine kendi yaptığınız ve fırında pişirdiğiniz bir köfte, patates kızartması yerine çeşitli dondurulmuş sebzeler (bezelye, taze fasulye gibi) kola ve çeşitli asitli içecekler yerine ise önceden dondurulmuş vişnelerden hazırlanan bir meyve suyu iyi birer alternatif olabilir.
- Su, hamilelikte oluşan ödemin atılmasında yardımcıdır. Gebelikte tüketilmesi önerilen su miktarı günlük 2-3 litre arasındadır. Elinizin altında, çantanızda veya yakınınızda sürekli su bulundurun ve tüketmeye özen gösterin.
- Bol bol yeşillik tüketimine özen gösterin. Akşam yemeğinde salatadan zengin bir öğün içeriği daha sonrasında televizyon karşısında tükettiğiniz sağlıksız atıştırmalıkların önünü kesecektir.
Hamilelik Döneminde Kazanılan Ağırlığın Dağılımı
Doğumda ortalama 3.5 kg ağırlığındaki bir bebeğin annesinin vücuduna kazandırdığı ağırlığın dağılımı:
- Bebek: 3.5-4kg
- Plasenta: 0.5-1 kg
- Amniyotik sıvı: 1 kg
- Göğüsler: 0.5 kg
- Uterus: 1 kg
- Anne kan hacminde artış: 1.5 kg
- Yağ deposu: 2.5 veya daha fazla
- Artan kas dokusu ve hücre içi sıvı: 2- 3.5 kg
Olmak üzere toplam 12.5 kg civarında bir ağırlıktır.