Makale içeriği
Gebelik öncesi folik asit eksikliği birçok anne adayında bulunan ve bu nedenle gebelikte takviyesi yapılan mikro besin ögesi eksikliğidir. Gebelik planlaması yapan siz annelerimize ise gebelik öncesinde bebeğin sağlıklı gelişimi açısından günlük beslenmenize ek olarak bir uzman kontrolünde takviye yapmanız önerilmektedir.
Gebelik Öncesi Folik Asit Takviyesi Ne Kadar Olmalıdır?
Folik asit takviye süresi gebelikten en az 3 ay öncesinden başlanılarak gebelikten sonraki 3 aya kadar günlük 400 mikrogram folik asit olarak önerilmektedir.
Gebelik Öncesi Folik Asit Neden Kullanılır?
Uzmanların folik asite bu denli önem vermesinin başlıca sebebi doğacak olan bebekte folik asit yetersizliğine bağlı olarak meydana gelebilecek Nöral Tüp Defektidir (NTD). Peki nöral tüp defekti nedir?
Gebelik Öncesi Folik Asit Kullanılmaz ise Ne Olur?
Bölünerek ve hücre sayısında artışlar meydana gelerek oluşan embriyoda ilk meydana gelen sinir sistemi nöral tüptür. Oluşan nöral tüpten daha sonrasında omurilik ve beyin oluşmaktadır. Yassı şeklinde olan bu doku zamanla kapanarak silindir şeklini alır.
Nöral tüpün oluşması 3.haftadan itibaren başladığı için genellikle anne adayları eğer planlı bir gebelik durumu yok ise bu zamanı geçirmekte ve folik asit takviyesine geç başlamaktadır. Bu nedenle oluşan nöral tüpte çeşitli açıklıklar meydana gelmektedir ve bunun sonucunda Nöral Tüp Defekti oluşmaktadır.
Gebelik öncesi yeterli folik asit alımının nöral tüp defekti riskini %75-80 oranında azalttığı bilinmektedir.
Gebelik Öncesi Folik Asit Kullanımında Dikkat Edeceğiniz Hususlar Nelerdir?
Eğer ;
- Önceki gebeliklerden nöral tüp defektli bir çocuk doğduysa,
- Ailede nöral tüp defekti var ise,
- Anne adayının diyabet, epilepsi gibi hastalıkları var ise,
- Veya anne adayının BKİ değeri 30 kg/m² ‘den yüksek ise günde 4-5 mg’a kadar folik asit desteği alması önerilmektedir.
Gebelik Öncesi Folik Asit ve Folat Arasındaki Fark Nedir?
Folat ise folik asitin besinlerde bulunan haline verilen isimdir. Bu dönemde anne adaylarına folik asit takviyesine ek olarak folattan zengin besinlerle beslenilmesi önerilebilmektedir. Folattan zengin besinlerden başlıcaları koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller ve turunçgillerdir.
Bu sitede yayınlanan bilgiler hekim tavsiyesi yerine geçmez. En doğru bilgi için doktorunuza danışınız.
Aşağıdaki Linklerden Ana Kategorimizdeki Diğer Konuları Okuyabilirsiniz.