Makale içeriği
Çocuklarda hijyen okul öncesi verilmesi gerekli olan temel eğitimlerden biridir. Eğitimin temelinin sağlığı korumak olduğunu ve böylece hem kendimizin hem de çevremizdekilerin sağlığını korumamız için hijyenin ne kadar önem arz ettiğini eğitim öncesi çocuğunuza vurgulayarak bu alışkanlığı kazanıp, tek başına devam ettirmesini sağlayabilirsiniz.
Çocuklarda kişisel bakım ve hijyen eğitimi; el, ağız, saçlar ve genel vücut temizliği gibi konuları kapsamaktadır. Çocuğunuzun bu konularda alışkanlık kazanmasını istiyor iseniz ona bu konular hakkında bilgi verebilir ve ardından öğrettiklerinizi düzenli bir rutin halinde devam ettirmesini sağlayabilirsiniz.
Hijyen konusunda çocuğunuzu bilgilendirirken öncelikle kendisine hijyenin su ve sabun olmadan pek mümkün olamayacağını dile getirebilir ve bu konuda onu bilinçlendirebilirsiniz. Ardından kişisel hijyenini nasıl sağlaması gerektiğini, kişisel hijyenini sağlarken kullanabileceği temizlik araçlarının neler olduğunu tanıtarak ve ona kullanım şartlarını anlatarak öğretebilirsiniz.
Çocuklarda hijyen eğitimi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilmek için blogumuzun devamına göz atmayı unutmayın.
Çocuklarda Hijyen Eğitimi Nasıl Olmalıdır ?
Öncelikle hijyen eğitiminin bir süreç olduğunu ve çeşitli alt başlıklar halinde öğrenilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere çocuğunuza hijyen eğitimini farklı alanlar halinde öğretmeli ve aşama aşama uygulamasını sağlamalısınız. Çocuğunuz tarafından herbir aşamanın doğru öğrenilip uygulandığından ve bunun bir alışkanlık haline geldiğinden emin olana kadar bu eğitimi devam ettirmelisiniz. Gelin hijyen eğitiminin alt başlıkları nelermiş birlikte bakalım.
Çocuklarda Hijyen Eğitimi Aşamaları Nelerdir ?
Ebeveynler okul öncesi dönemde çocuklarına eğitim verirken zaman zaman zorluklar yaşayabilir, onlara alışkanlık kazandırmakta güçlükler çekebilmektedirler. Hijyen eğitimi de okul öncesi dönemde anne ve babaların zorluklar yaşayabileceği konulardan biri olabilmektedir. Biz de Kanz Bebek Bezi ailesi olarak siz değerli ebeveynlerimizin ve miniklerimizin bu sürecine destek verebilmek adına hijyen eğitimi aşamalarını sizler için derledik.
Çocuklarda El Hijyeni Nasıl Olmalıdır ?
Vücudumuzda gün boyu yüzeylerdeki en çok mikrop ve bakteriye maruz kalan organımız ellerimizdir. Dolayısıyla hijyen eğitiminin ilk kuralı elleri yıkamak olmalıdır. Temas edeceğimiz cisimler her ne kadar temiz ve hijyenik olsa dahi ellerimizdeki görünmeyen mikroorganizmalar nedeniyle dokunduğumuz cisimlere de bulaşabilmektedir. Yapılan bir araştırmada toplu yemek hizmeti veren bir firmada tüketicilerin yaklaşık yarısının yemekten sonra ellerini yıkamadığı ve yıkayanların ise çoğunun ellerini sabun kullanmadan sadece su ile temas ettirdiği görülmüştür. Bu nedenle elleri yıkamak kadar nasıl yıkadığımızda oldukça önemlidir.
Çocuklara El Yıkama Nasıl Öğretilir ?
Ellerimizdeki mikroplardan kurtulmanın kurtarıcı 2 yolu su ve sabundur. Çocuğunuza el hijyeni kurallarını öğretirken ortamda mutlaka su ve sabun olmasına özen göstermelisiniz.
Öncelikle açık bir musluğun altında çocuğunuza ellerini ıslatması gerektiğini gösterin. Ardından eline bir miktar sabun almasını sağlayarak ona yavaş yavaş köpürtmesini söyleyebilirsiniz. Ellerinin tüm alanlarını parmak araları, avuç içleri, el yüzeyleri ve tırnak araları da dahil olmak üzere temizlenmesi ve mikroplardan arınmasını sağlamalısınız.
Çocuklarda Diş Fırçalama Alışkanlığı
Okul öncesi dönemde çocukların öğrenmesi gereken temel eğitimlerden biri de ağız temizliğidir. Bu yaş grubundaki çocuklar genellikle anne babalarından gördüklerini uygulamaktadır. Bu nedenle çocuğunuzun sizin diş fırçalamanıza tanık olması alışkanlık kazanma sürecine olumlu bir etki bırakacaktır.
Diş fırçalama alışkanlığı kazanmak kadar doğru diş fırçalama tekniği de oldukça önemlidir. Erken yaşta diş fırçalama alışkanlığı kazanan çocukların dişlerinin ilerleyen yaşlarda çürük riskiyle daha az karşı karşıya olduğu bilinmektedir.
Uygun diş fırçası ve diş macunu yaptıktan sonra her sabah ve akşam kahvaltı ve akşam yemeğinden sonra diş fırçalamayı çocuğunuzla birlikte bir rutin haline getirmelisiniz. Ebeveynlerinin düzenli olarak idş fırçaladığına şahit olan çocuklar bu alışkanlığa daha kolay adapte olmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda müzik ve eğlence eşliğinde aynanın karşısında diş fırçalayarak çocuğunuz için bu durumu daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.
Çocuklarda Vücut Temizliği
Uykudan uyandığımızda güne başlamadan önce yüzümüzü yıkamak hem daha hijyenik hem de güne daha zinde başlamamızı sağlamaktadır.
Geceleri gözlerde oluşan çapaklanmaların giderilmesi gerektiğini ona anlatmalı ve uygun olan bir sabunla cildi kurutmayacak şekilde çocuğunuzun yüzünü yıkamasını sağlayabilirsiniz. Her sabah bunu alışkanlık haline getirmesi için düzenli bir rutin elde etmeniz eğitime fayda sağlayacaktır.
Genel vücut temizliği düzenli bir banyo ile mümkündür. Çocuğunuzun banyoda kullandığı lif ve diğer kullandığı malzemelerin kişisel olması gerektiğini unutmamalı ve ortak bir lif ya da kese kullanımı yapmamalısınız. Banyoda asıl amacın vücuda su dökmek olmadığını, su, sabun ve lif ya da kese yardımıyla temizlenilmesi gerektiğini bu dönemde ebeveynleri olarak çocuğunuza aktarmalı ve düzenli olarak uygulamasını sağlamalısınız.
Çocuklarda Tuvalet Alışkanlığı ve Temizliği
Tuvalet eğitimi çocukların ortalama 2,5-3 yaşında kazanmış olduğu bir alışkanlıktır. Bebeğinize tuvalet alışkanlığı kazandırırken (Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir ?) hijyenini sizin sağlamanız nedeni ile ilerleyen dönemlerde bunu kendi başına yapabilmesi için öncesinde onu bu konuda bilgilendirmeli ardından ilk başlarda ona yardımcı olarak kendi başına kişisel hijyenini sağlamasını sağlamalısınız.
Tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra kişisel hijyenini tuvalet kağıdı ve su ile yapması gerektiğini ona öğretebilirsiniz. Anal bölge temizlenirken doğru temizleme yönteminin önden arkaya doğru olduğunu unutmamalı bu şekilde uygulamasını sağlamalısınız.
Son olarak ihtiyacını giderdikten sonra ellerini yıkaması gerektiğini ve bunun sabun ve su ile mümkün olduğunu söyleyebilir, doğru şekilde uygulamasını sağlayabilirsiniz.
Çocuklarda Çevre Hijyeni Sağlama Yolları Nelerdir ?
Yazımızın bu kısmına kadar tamamen kişisel hijyenden bahsetmiş olup, şimdi de bulunduğumuz ortamın ve çevrenin de temiz olması gerektiğine değinmek istiyoruz.
Çocuğunuzun bulunduğu çevrenin temizliği de ortamı hijyenik kılan etmenlerden biridir. Kişisel hijyenini olduğu kadar bulunduğu ortamı temiz tutabilen çocukların sorumluluk bilincinin daha fazla geliştiği görülmüştür.
Peki çocuğunuz çevre hijyenini nasıl sağlayabilir ? Ona bu konuda hatırlatmalar yapabileceğiniz maddeleri sizleri için sıraladık:
- Toplum içinde hapşırırken veya öksürürken peçete yok ise mutlaka kolumuzla ağız ve burun kapatılmalı.
- Burnumuzu silerken bir peçete yardımıyla gerekli temizlik sağlanmalı gerekirse lavaboya gidilmeli.
- Elimizde bulunan herhangi bir çöpü ortalığa değil de çöp kutusuna atmamız gerektiğini.
- Ellerimiz temiz değilken tüm yüzeylere sürmek yerine biran önce ellerimizi yıkamamız gerektiğini.
- Dışarıdan her geldiğimizde ellerimizin yıkanması gerektiği
Ve aklınıza gelebilecek birçok maddeyi çocuğunuz için çevre hijyenini sağlayabilmesi adına ona aktarmalı ve zaman zaman da alışkanlık haline gelebilmesi adına hatırlatabilirsiniz.
Çocuklarda Hijyen Alışkanlığı Kazandırmanın Yolları Nelerdir ?
Çocuğunuza hijyen alışkanlığı kazandırmanın yollarından biri de öncelikle ona neden bu alışkanlığı kazanması gerektiğini doğru ifade yolu ile aktarabilmektir.
Çevremizde aslında gözle görülmeyen minik mikropların olduğu ve bu mikropların vücudumuzda olmaması gerektiğini çeşitli hijyen yolları ile bu durumu düzeltebileceğimizi aktarabilirsiniz.
Çocuğunuz hayatınızın çoğu döneminde olduğu gibi bu dönemde de dediklerinizden çok yaptıklarınızı uygulayacaktır. Bu nedenle sizin kişisel hijyeninizi sağlarken göstermiş olduğunuz çoğu davranışı onun da sergilediğini görebilirsiniz. Kendi özbakımınızı yaparken örneğin dışardan geldiğinizde ellerinizi yıkamak, dişinizi fırçalamak yere düşen bir cismi temizlemek gibi davranışlarda bulunurken çocuğunuzun sizi gözlemlemesine izin vermeniz bu alışkanlığın daha kolay elde edilmesine vesile olabilmektedir.
Çocuklar oyun ve eğlence odaklı olmaları sebebiyle öğretmek istediğiniz herhangi bir şeyi ona oyun yoluyla veya eğlenerek öğretmeniz işinizi çok daha kolaylaştıracaktır. Ellerini yıkarken şarkılar söylerek yıkamanız, diş fırçalamayı eğlenceli bir hale getirmeniz onun bu alışkanlığa daha kolay adapte olmasını sağlayacaktır.
Çocuklarda Hijyen Eğitimini Kolaylaştırmak için Ebeveynlere Özel 5 İpucu
Ebeveynler için evde hijyen eğitimi hakkında birkaç ipucu :
- Öncelikle ona neden hijyenik olması gerektiğini anlatın.
- Onunla oyunlar oynayıp eğlenerek bu alışkanlığı kazanmasına yardımcı olun.
- Alışkanlık kazanabilmesi için düzenli bir rutin haline getirdiğinizden emin olun.
- Ona bakteri ve mikropları eğlenceli bir yolla öğretin.
- Her şeyden önce ona örnek olmayı asla unutmayın.