Makale içeriği
Anne karnındaki bebek özellikle kalp atışları duyulduktan sonra bütün duyguları hissedebilir, zihin henüz tam olarak aktif olmadığı için bebekler duyguları direk alır.
Anne karnındaki bebeğin hisleri var mıdır?
Rahim, embriyonun beslenmesi, büyümesi ve hayata hazırlanması için en mükemmel donanıma sahiptir. Bebeğin anne karnında geçirdiği 40 haftalık süreç onun dünyaya gelmeden önce buraya olan adaptasyonunu sağlar. Bebek burada nasıl bir ortam ile karşılaşacağını, onu nelerin beklediğini anne rahmindeyken hisseder. Savaş ortamında, kaos sırasında mı dünyaya geliyor yoksa mutlu ve sakin bir ortam mı bebeği bekliyor, bebek bunları bilir. Buna göre anne karnındayken doğumdan sonra hayatta kalabileceği şekilde bir bağışıklık sistemi geliştirir.
Anne karnında ki bebek stresi hisseder mi?
Hamile kadının yaşadığı tüm duygular rahim içindeki bebek tarafından hissedilir. Annenin stresi, kızgınlığı, mutluluğu yada sakinliği hormonlar aracılığıyla bebeğe geçer. Yoğun stres sırasında annede kortizol ve adrenalin salgıları artar ve plasenta aracılığıyla bebeğin sinir sistemine iletilir. Bu da bebeğin gelişimsel sürecini olumsuz etkiler. Ancak şunu da belirtmeliyiz ki her anne, hamilelik gibi 40 haftalık bu uzun süreçte zaman zaman stres yaşar. Bu gayet normal. Burada önemli olan stresin kronikleşmemesi, anne adayının stres yaratan durumları fark edip uzaklaşması, hamileliği boyunca kendini daha sakin ve daha dingin tutmaya çalışmasıdır.
Araştırmalar hamilelik döneminde depresyon, travma yaşayan annelerin çocuklarını incelemiş ve bu çocukların ergenlik dönemine geldiklerinde ve hatta önceki büyüme süreçlerinde depresyona girmeye daha eğilimli olduğunu göstermiştir.
Rahimde ki Bebek Nasıl Kendini Daha İyi Hisseder?
Anne adayı kendini ne kadar güvende hissediyorsa bebekte kendini o kadar rahat ve güvende hissedecektir. Çocuğun ilk yuvası, ilk yaşam alanı, annenin rahmidir. Buradaki yaşam süreci ne kadar güvenli, sakin, şefkatliyse çocuk dış dünyayı bir o kadar emniyetli ve güvenilir bulur.
Anne ile tek vücut halinde yaşayan bebek annenin tüm duygu durumlarını hissettiği için annenin huzurlu bir şekilde karnını okşaması, bebeği ile konuşması önemli bir uyaran görevi görür. Embriyo daha 8 haftalık iken dokunma duyusunu oluşturacak sinirler gelişmeye başlar. Siz onunla ne kadar konuşursanız, ne kadar karnınızı okşar masaj yaparsanız bebeğinizin dokunma ve işitme duyularını o kadar tetiklersiniz.
Hamileyken Bebeğinizle Konuşmanın Faydaları Nelerdir?
Anne karnında ki bebek seslerle ilgili ne kadar çok uyaran alırsa, işitme fonksiyonunu yerine getirecek olan sinir uçları o kadar sinaps yapar. Burada kulaklığı karnınıza takmanız ya da bebek duysun diye yüksek sesle, gürültülü müzikler dinlemeniz gerekmez. Aksine bebek bunlardan rahatsız olur. Annenin yumuşak bir müzik eşliğinde sakin bir ses tonuyla bebeğiyle sürekli konuşması bebek için en güzel uyarandır.
Hamileliğin 24.haftasına geldiğinizde bebeğinizin işitme sistemi gelişmiş, annesinin sesini dışarıda ki diğer seslerden ayırt eder hala gelmiştir. Bu sebeple anne karnında ki bebekle ne kadar iletişim kurarsanız o da sizi daha doğmadan o kadar tanıyacaktır.
Bu dönemden itibaren konuşmalarınıza aktif bir şekilde karşılık alabileceksiniz. Bebeğiniz size cevap vermek adına tekme atıp, hareket edecek, şekil değiştirecektir. Özellikle son trimestırdan itibaren bebeğiniz büyüyüp rahim duvarına değmeye başladığı için karnınıza yaptığınız tüm dokunuşları hissedecektir.
- Hamileyken bebek ile konuşmak ve karnınıza dokunup okşamak bebeğe kendini güvende hissettirir.
Psikolojide sıklıkla değinilen, hayata bakışımızın ve ilişkilerimizin temel yapı taşı olan ‘güvenli bağlanma’ anne karnındaki döneme kadar uzanmaktadır. Günümüzde psiko-travma terapilerinde rahimde geçirilen dönemin insanın kimlik ve kişilik gelişiminde büyük bir etkisi olduğu vurgulanmaktadır.