Makale içeriği
Bebeğinizin ilk zamanlarda tüm bedeni hassas ve narin bir yapıya sahiptir. Tükettiği besinler ile zaman zaman zaman bebekler de kabızlık yaşayabilmektedirler. Bebeklerde kabızlık görülmesi doğru planlandığında kısa vadede çözülecek bir sorundur. Ama mutlaka bir uzmana görünmenizi tavsiye etmekteyiz. Bebeklerde kabızlığın nasıl giderildiğine dair bilgilere yer verdiğimiz çalışmamıza göz gezdirebilirsiniz.
Bebeklerde Kabızlık Belirtileri Nelerdir ?
Bebeğinizin son dönemlerinde yaşadığı iştah kaybına, ağlama ve huzursuzluk, dışkı yapmadan önce ağrı ve hırçınlık gibi semptomlar eşlik ediyorsa kabızlığın belirtilerini gösteriyor olabilir.
Dışkılaması kuru, sert ve kokulu ise bebeğinizin kabız olduğunu söyleyebiliriz. Bu gibi durumlarda gerekli önlemleri alıp uzman bir hekime danışmanızı tavsiye ederiz.
Bebeklerde Kabızlık Neden Olur ?
Her bedenin birbirinden farklı yapıya sahip olmasıyla birlikte bebeğinizin de kabızlık nedeni diğer bebeklerden farklılık gösterebilir. Bu farklılıkların sebebi bebeğinizin vücut yapısı ve beslenme düzeninden kaynaklanabilmektedir.
Bebeğiniz eğer mama ile besleniyorsa, anne sütü ile beslenen bebeklere oranla kabızlığa daha yatkın olur. Ama bu durum mama ile beslenen her çocuğun kabız olacağı anlamına gelmemektedir. Ayrıca beslenmelerinde inek sütüne yer verilen bebeklerde de kabızlık görülme oranının fazla olduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle alerjen de olması nedeni ile 1 yaşına kadar bebeklere inek sütü verilmemesi önerilmektedir.
Ek gıdaya geçmiş bebeklerin beslenme düzenlerinde lifli gıdalara yer verilmesi bebeklerde kabızlık görülüyorsa eğer bu durumu iyileştirebilmektedir. Bu nedenle bebeğinizin ek gıdaya geçiş aşamasında olduğu dönemde bir uzmandan yardım almanızı tavsiye ederiz.
Ayrıca ek gıda döneminde bebeğinizin beslenmesinde pirinç içeriği zengin mamalara yer vermeniz, pirincin suyu emerek kabızlığa yol açmasına neden olur.
Bebeğiniz yeterli sıvı almıyorsa ve stresli olduğunu gözlemliyor iseniz bu durumlarda yeterli sıvı takviyesini yapmanız ve ona kendini güvende hissetmesini sağlamalısınız.
Bebeğinizin bazı kronik rahatsızlıkları da kabız olmasına neden olabilir. Bu durumda uzman bir hekim kontrolünde gerekli tedavinin yapılması planlanır. Ayrıca vücudunda yer alan enfeksiyon ise yüksek ateş ve sulu dışkılama sonucunda kabızlığa yol açabilmektedir.
Bebeklerde Kabızlık Tedavisi Nasıl Olur ?
Bebeklerde kabızlık, nedeni tespit edildiğinde kısa sürede uygun bir planlama ve değişiklik ile çözülebilecek sorunlar arasında yer almaktadır. Yaşam tarzında ve beslenme düzeninde meydana gelen olumlu iyileştirmeler bu sorunun ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır.
Kabızlık sorunu olan bebeklerde düzenli masaj hareketleri bu sorunun giderilmesinde faydalı olmaktadır. Ayrıca beslenmelerinde lifli gıdaların tüketilmesi ve yeterli miktarda sıvı alımı da kabızlığın giderilmesine katkı sağlayacaktır.
Ek gıdaya geçmiş bebeklerde meyve ve sebze tüketimine özen gösterilmesi gereklidir. Elma, kuru erik veya armut suyu gibi sorbitol içeren meyve suları kabızlığın tedavisinden olumlu yanıt vermektedir.
Aynı zamanda rafine besinlerden kaçınmalı ve kurubaklagil tüketimine özen gösterilmelidir.
Günlük beslenme planlarında çocuklara probiyotik içeren ürünlerin verilmesi bağırsak hareketlerini arttırarak, kabızlık şikâyetlerinin azalmasına neden olmaktadır.
Bebeklerde Kabızlık Nasıl Önlenir ?
- Bebeklerde kabızlığın önlenebilmesi için bebeğinize düzenli olarak masaj yapmanızı tavsiye ederiz. Ilık bir duşun ardından bebeğinizin karın kısmına düzenli olarak yapacağınız hassas masajlar bağırsak hareketlerinin artmasına ve böylece kabızlığın azalmasına neden olabilmektedir.
- Bebeğiniz ek gıdaya geçmeden önce kesinlikle anne sütü veya formüla mama dışında herhangi bir besin verilmemeli ve ek gıdaya 6. aydan itibaren başlanılmalıdır.
Ek gıdaya başlayan bebeklerin ise bu dönemde tam tahıllı ürünler, havuç karnabahar gibi sebzeler, baklagiller ve elma, armut gibi meyveler beslenme düzenlerinde yer almalıdır.