Beta HCG Hormonu, Tıp literatüründe Human chorionic gonadotropin olarak adlandırılır. Yapılan gebelik testinde gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediği bu hormon sayesinde belirli olur.
Normal değeri 0 ile 10 mlU/ml arasında olması gereken Beta HCG hamilelik durumu söz konusu olduğunda önce kanda daha sonra idrarda artış gösterir.
Bu yüzden gebelik için yapılan kan testleri, erken dönemde yapılan idrar testlerine kıyasla daha kesin bir sonuç verir.
- Beta HCG hormonu döllenmiş yumurta ve onu çevreleyen plansenta tarafından salgılanır. Yani aslında Beta HCG bebek tarafından salgılanır. Bebek ile anne arasındaki kan alışverişi başladığı zaman bebekten annenin kanına geçer ve annenin Beta HCG değeri yükselir bu da bize gebeliğin oluştuğunu gösterir.
- Bir diğer anlatım ile, yumurta ve sperm fallop tüpünde döllenir. Döllenen hücre topluluğu döllenmeden birkaç gün sonra rahime gider ve orayı kendine uygun bir hale getirip yerleşir. Beta HCG hormonu ise bu hücre topluluğunun (embriyonun) rahime yerleşmesinden (implantasyondan) sonra artış gösterir.
İmplantasyon hakkında detaylı yazımızı okumak için tıklayın
- Gebelik süresi içerisinde gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlediğini anlamak için bu hormon takip edilir. Özellikle gebeliğin ilk 2 ayı içerisinde Beta HCG salgısının kendini iki günde bir ikiye katlayarak artması beklenir. Bu sağlıklı bir gebeliğe işarettir. Doktorunuz muayenelerde bunu kontrol ediyor olacaktır.
- Beta HCG hormonu progestron hormonunu tetikler ve hamilelik süresi boyunca salgılanmasını sağlar. Salgılanan progestron düşük olmasını engeller ve gebelik devam eder.
- Mide bulantılarından sorumlu tutulan bu hormonunun salgılanması gebeliğin 8. ile 11. haftaları arasında maksimum seviyeye ulaşır. Daha sonra düşmeye başlar. Hormonun salgılanma seviyesi düştükçe annede ki mide bulantıları da azalır.
Bu yüzden genellikle ilk trimestırda (ilk 3 ay) çok yoğun olan mide bulantıları gebeliğin ilerleyen aylarında azalır.