Gestasyonel Diyabet nedir?

Gestasyonel diyabet,  ilk kez gebeliğiniz sırasında başlayan kan şekerinizin yükselmesiyle saptanmış bir metabolizma bozukluğu olarak tanımlanır. Bu diyabet türü genellikle gebelik zamanında başlamakta olup gebeliğin sona ermesiyle ortadan kalkmaktadır. 

Bu nedenle gebelik döneminde mutlaka şeker takibi yapılması gerekmektedir.

Kimler Gebelik Diyabetiyle Karşı Karşıya ?

  • İdela kilosunun üzerinde olanlar,
  • Sedanter yaşam tarzını benimsemiş bireyler,
  • Önceki gebelikte diyabet teşhisi almış bireyler,
  • Polikistik over sendromlu bireyler,
  • Ailesinde diyabet öyküsü olan bireyler,
  • 35 yaş üstü gebelikler.

Gebelikte Gestasyonel Diyabet Belirtileri Nelerdir ?

Gebeliğin 24. Haftasından itibaren kanda artan bazı hormonlar nedeniyle anne adayının kan şekeri hızla yükselir.  Yükselen kan şekerine bağlı olarak bu dönemde gestasyonel diyabet dediğimiz gebelik diyabeti görülebilmektedir.  Gebeliğinizin 20-24. Haftası ile ilgili daha fazla bilgiye sahip olmak için 20.Hafta Gebelik Belirtileri ve 24.Hafta Gebelik Belirtileri yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Gestasyonel belirtileri arasında fazla su içme isteği, sık idrara çıkma ve kilo kaybı gibi belirtileri mevcuttur. Bebeğinizin ve sizin sağlığınız için diyabetinizin doktorunuz tarafından mutlaka kontrol altına alınmalı ve uygun beslenme programı diyetisyeniniz tarafından oluşturulmalıdır.

Gestasyonel Diyabet Belirtileri

Gestasyonel Diyabet Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gebelik döneminizde diyabet teşhisi almış iseniz endişeye kapılmayınız. Sizin ve bebeğiniz için en uygun tedavi planına ulaşmak mümkün ve çok kolay. Beslenme planınızda yapılan değişiklikler ve diyetinize eşlik edecek olan egzersiz planı ile gebelik diyabetiniz kontrol altına alınabilir.

Eğer bu değişiklikler ile birlikte kan şekeriniz hala düşmediyse doktorunuz tarafından insülin takviyesi yapılabilir. Kan şekerinizin sürekli olarak yüksek devam etmesi gebelik sürecinizde hem size hem de bebeğinize zarar verebilir. Mutlaka tedavi planınızı aksatmamanızı öneririz.