Makale içeriği
Gebelikte pika sendromu bir diğer deyişle besin dışı maddelerin anne adayı tarafından aşerilmesi durumudur. Pika kelimesi kökeni latinceden gelen “magpie” kelimesinden türemiş olup her türlü şeyi tüketebilen kuş türü anlamına gelmektedir.
Peki bu olağan dışı durum niçin görülür ? Anne adayları besin dışı maddeleri tüketirse bebek zarar görür mü ? Pika sendromu nasıl tedavi edilir gibi sorular ve daha fazlası için blogumuzu okumanızı tavsiye ederiz.
Gebelikte Görülen Pika Sendromu Nedir ?
Gebelik döneminde görülen aşerme durumu gayet doğal sürecin bir parçası olmakla birlikte çoğu anne adayında görülmektedir. Anne adaylarının gebelik döneminde aşerme nedenleri ve daha fazlası için “Gebelikte Aşerme” yazımıza göz atabilirsiniz. Fakat bu aşerme zamanlarında bazı anne adaylarının besin dışı maddelere karşı aşırı bir isteğinin uyanması sonucu Pika Sendromu görülebilmektedir. Pika sendromunda aşerilen bazı besin dışı maddeler şöyle sıralanabilir :
- Sigara.
- Kül.
- Toprak.
- Kum.
- Sabun.
- Buz.
- Naftalin.
- Nişasta.
- Diş Macunu.
- Kömür.
- Alçı.
- Çamur vb.
Bu sıraladığımız maddeler ve daha fazlası pika sendromunda aşerilen besinler arasında yer almaktadır. Eğer hamilelik sürecinde bu yabancı maddeleri aşerme veya daha farklı bir besin dışı maddeye karşı konulamaz isteğiniz mevcut ise mutlaka doktorunuza danışınız.
Peki pika sendromu neden olur ? Anne adaylarında niçin farklı maddelere karşı yeme dürtüsü oluşur? Gelin bu soruların cevabını birlikte öğrenelim.
Gebelikte Görülen Pika Sendromu Belirtileri Nelerdir ?
Pika sendromunda yenen besin dışı maddeler direkt olarak mideyi etkilemektedir. Yenilen bu maddeler midede ülsere neden olmakta ve normal besin alımını zorlaştırmaktadır. Aynı zamanda tüm vücudu da etkileyen bu sendromda bağırsaklarda kabızlık ve dışkılamada kan meydana gelebilmektedir. Bazı durumlarda kabızlık gibi ishal de görülen diğer belirtilerden biridir.
Gebelikte Pika Sendromu Neden Olur ?
Genellikle gebelikte iştah artışı normal bir durumdur. Halk arasında “aşerme” olarak adlandırılan bu durum bazı besinlere karşı özel istek olmasıdır. Fakat bu özel istek bazı durumlarda besin dışı maddelere karşı da ortaya çıkabilmektedir.
Bu besin dışı maddelere örnek olarak verdiğimiz yukarıdaki maddelerin anne adayında aşerilmesinin nedenleri kesin olarak bilinmemektedir. Fakat demir, çinko, magnezyum,B6 vitamini ve diğer çeşitli vitaminler ve minerallerin eksikliği sonucu meydana gelebilmektedir. Gerekli kan tetkiklerinin yapılmasının ardından genellikle kişiye psikolojik bir danışmanlık hizmeti alması da önerilir. Bazı psikolojik rahatsızlıklar ve stres altında kalmak da Pika Sendromu’nun nedenleri arasında sayılabilmektedir.
Gebelikte Görülen Pika Sendromu Nasıl Tedavi Edilir ?
Pika Sendromunun tedavi edilmesini sağlayacak tek bir ilaç çeşidi bulunmamakla birlikte doktorlar genellikle bu hastalığın altında yatan sebebi araştırmaktadır. Anne adayına gerekli tahliller yapıldıktan sonra kan değerlerine bakılır ve uygun tedavi planı gerekli hekim tarafından uygulanır.
- Eğer sorun demir eksikliği anemisi kaynaklı ise demir eksikliğini giderici takviyeler verilir. Ardından demir eksikliğinin asıl sebepleri araştırılarak altta yatan hastalık varsa tedavi edilir.
- Çeşitli vitamin ve minerallerden kaynaklanan bir durum ise bu vitamin ve minerallerin eksikliği giderilir.
- Yapılan tahlillerde hiçbir sorun görülmediği takdirde hastalığın psikolojik kaynaklı olduğundan şüphe edilir ve uzman bir psikiyatrist ve psikolog eşliğinde psikoterapi tedavi planı önerilir.
- Pika sendromu kalıcı olmamakla birlikte tedavisi mümkün bir hastalıktır. Anne adayları bu dönemde sorunu fark ettiği süre zarfında geç kalmadan derhal bir hekime danışmalıdır.
Pika sendromuna sahip anne adaylarının çoğunun merak ettiği “ Hamilelikte toprak/kil/çamur gibi besin dışı madde yemek bebeğime zarar verir mi?” sorusunun yanıtı neymiş gelin birlikte bakalım.
Gebelikte Toprak/Kil/Çamur Yemek Bebeğe Zarar Verir Mi ?
Pika Sendromu tedavi edilmezse eğer sizde ve bebeğinizde ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu sonuçlardan birkaçına değinecek olursak şöyle sıralayabiliriz:
- Besin dışı maddelerin yenmesi öncelikle sindirimin ilk başladığı yer olan ağızda çeşitli diş harabiyetlerine yol açabilmektedir.
- Hamilelik sürecinde çeşitli kurşun içeren boyaları tüketmek anne adayında kurşun zehirlenmesine yol açmakta ve bu durum bebeğinizi olumsuz etkilemektedir.
- Yenen sert cisimler (örneğin taş gibi) bağırsaklarda yırtılmalara ve tıkanmalara neden olabilmektedir.
- Hijyen olmayan ve besin dışı madde olması nedeniyle yenilen bu maddeler içerdikleri zararlı organizmalar nedeniyle gebe olan anne adayının vücudunda enfeksiyonlara sebebiyet verebilmektedir.
Bebeğiniz ve kendi sağlığınız için mutlaka tedavi olmalı ve bu durumu geciktirmemelisiniz. Gebelikte görülen Pika Sendromu çoğunlukla vücudun artan demir ihtiyacına göre gelişmekte ve hekim tarafından müdahele edildiğinde sorun ortadan kalkmaktadır. Pika Sendromu kalıcı değil geçici bir sorundur ve asla ertelenmemelidir.