Makale içeriği
Doğru doğru bebek bezini nasıl bulacağınızdan ve bebek bezi alırken nelere dikkat edilmeli yazımız da kısaca bahsettik…Özellikle de ilk bebeklerini bekleyen anne adaylarının en büyük problemlerinin başında doğru bebek bezi seçimi geliyor.
Günümüzde bebek bezlerine olan ihtiyaç tüm toplum tarafından benimsenmiş ve önemi fark edilmiştir.
Bebek bezleri tek kullanımlık olup ebeveynlere kolaylık sağlamasının yanı sıra bebeğin sağlığı içinde büyük bir önem taşımaktadır. Kullanılan bezin hijyenik olması, el değmeden üretilmesi, bebeklerin hassas cildine karşı pamuksu yapıya ve emici iç yüzeye sahip olması bebeklerde oluşabilecek çeşitli tahrişi, pişiği ve idrar yolları enfeksiyonlarını engeller.
Bebeklerin doğumdan itibaren 2-3 yaşına kadar bez kullandıklarını ve bu bezin 7/24 ciltleriyle temas halinde olduğunu göz önünde bulundurursak bu süreç oldukça uzun ve önemlidir. Bu makalede ebeveynlerin bez seçerken sordukları soruları yanıtladık ve bez seçiminde önemli noktalara değindik.
Klinik ve dermatolojik olarak test edilmiş olan Kanz bebek bezi 3 katmanlı, antimikrobiyal yapısı ve sıvıyı içine hapseden özel pamuk kristalleri sayesinde bebeğinizin cildini tahrişe, pişiğe ve enfeksiyon oluşumuna karşı korur.
Klinik ve dermatolojik olarak test edilmiş olan Kanz bebek bezi 3 katmanlı, antimikrobiyal yapısı ve sıvıyı içine hapseden özel pamuk kristalleri sayesinde bebeğinizin cildini tahrişe, pişiğe ve enfeksiyon oluşumuna karşı korur.
Bebek Bezi Bebeğin Yaşına Göre Mi ? Kilosuna Göre mi Seçilir?
Bebek bezi numarası seçerken öncelikle bebeğin kilosuna bakılır.
Bebek bezi numarası seçerken her anne babanın kafası bu yüzden karışır. Çünkü bebekler aynı yaşta olsalar bile genetik ve diğer çeşitli faktörlerden dolayı aynı hızda kilo alamayabilir, yaşına göre daha minyon yada daha iri olabilirler.
Bu durumda bebeğinizin aylık gelişimine göre değil vücut ağırlığına göre seçilen bir bez bebeğinizi daha rahat ettirir.
Bebeğinizin kilo gelişimine uygun bir bez seçmediyseniz örneğin, bezi küçük seçtiyseniz bezin bacak aralarını saran yan lastikleri ve arka kısmı gün içerisinde bebeğinizi sıkar, yada bezi büyük seçtiyseniz bez geniş gelir ve dışarıya sızdırma yapar.
Bebek bezleri bebeğinizin kilosuna göre 1, 2, 3, 4, 5 olarak numaralandırılmıştır. Her numaranın bir kilogram aralığı vardır. Tabii burada bebeğiniz büyüdükçe bir üst numaraya geçiş sırası da önemlidir.
Kanz Bebek Bezi Numaraları
1 numara bebek bezi 2-5 kg arası için..
2 numara bebek bezi 3-6 kg arası için…
3 numara bebek bezi 4-9 kg arası için…
4 numara bebek bezi 7-18 kg arası için…
5 numara bebek bezi 11- 25 kg arası için….
6 numara bebek bezi 11- 25 kg arası için….
Örneğin bebeğiniz 5 kg ağırlığına geldi ve siz 1 numaralı bebek bezini kullanıyorsunuz. 1 numaralı bebek bezi de 2 ile 5 kg ağırlığında ki bebekler için.
Bu durumda siz artık bir üst numaraya geçebilirsiniz. 2 numaralı, 3 ile 6 kg arasında ki bebek bezi bebeğinizin daha rahat etmesini sağlayacaktır. Bu sebeple bebeğinize bez numarası seçerken yaşından ziyade kilosuna dikkat ederseniz yanılma ihtimaliniz olmaz.
Bebek Bezinde Emicilik Gücü Nedir?
Bebek bezi yüksek emiş özelliğine Sahip Olmalıdır.
Emiş gücü bebek bezinin en önemli özelliklerden biridir.
Bebeğiniz bezini ıslattığında bezin bu ıslaklığı emip, içine hapseden dışarıya sızdırma yapmayan bir yapısı olmalıdır. Bezin emiş gücü ne kadar yüksekse, sıvıyı ne kadar hızlı bir şekilde emiyorsa bebeğinizin cildi ıslaklıkla o kadar az temas eder.Çünkü bezin üzerinde ki özel pamuksu yüzey sıvıyı en üst tabakadan en alt tabakaya iletir ve bebeğin sıvı ile olan teması kesilir. Bu da bebeğin altının kuru kalmasını sağlar ve böylece bebekte oluşabilecek tahriş, pişik ve çeşitli enfeksiyonlar önlenir.
Bebek Bezi Ne Kadar Süre Kuru Kalır?
Bebek bezi uzun süre kuruluk sağlamalıdır.
Bir bebek bezinin kuruluk sağlama oranı yani bebeğinizin altının uzun süre kuru kalması emiş gücüne bağlıdır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bezin emiş gücü hızlı ve yüksek olmalıdır. Bezin gelen sıvıyı en üst tabakadan alıp orta tabakada dağıttıktan sonra en alt tabaka (emici tabaka) tarafından emilmesi gerekir. Bu sayede bebeğiniz altını ıslattığında ıslaklık hissetmeyecek, bez kuru kalacaktır.
Eğer bu aşamalardan birinde sorun varsa, bebeğinizin idrarı dağıtıcı tabaka sayesinde dağılmıyor ıslanan yerde kalıyor, topak oluşuyorsa veya en alt katmana iletilip orada emilimi gerçekleşmiyorsa bebeğiniz her tuvaletini yaptığında ıslaklığı hissedecektir ve bir süre sonra pişik yada tahriş oluşumu başlayacaktır.
Tabi ki bebeklerin alt temizliği geciktirilmeden birkaç saat içerisinde yapılmalıdır. Bir bebek sabahtan akşama kadar aynı bez ile kalamaz, belirli saat aralıklarıyla altı mutlaka sık sık kontrol edilmelidir. Ancak bebek bezini ıslatır ıslatmaz da, bez değiştirilmez. Bebekler tuvaletlerini kontrol edecek kas gelişimine sahip olmadıkları için arka arkaya tuvaletlerini yapabilirler. Bu sebeple bebeğin birkaç kez tuvaletini yapmasına ragmen altının kuru kalmasını sağlayan emicilik gücü yüksek bir bez çok önemlidir. Altında ıslaklık hisseden bir bebek aynı zamanda kendini huzursuz hissedeceği için bu durum sadece sağlık açısından değil bebeğin kendini iyi hissetmesi ve fiziksel olarak rahat hareket edebilmesi açısından da önemlidir.
Bebek Bezi Hassas Ciltli Bebekler İçin Uygun mudur?
Bebek bezinin dokusu, hassas tenler için uygun olmalı.
Aslında her bebeğin cildi hassastır ve tahriş olmaya açıktır.
Ancak bazı bebeklerin cilt yapısı daha incedir ve dolayısıyla daha hassastır.
Özellikle bu hassas tenli bebeklerin cilt yapısı yabancı tüm maddelere karşı reaksiyon gösterebilir. Metal bir kaşıkla bebeğinizi yemek yediriyorsanız ağız ve çevresi kızarabilir, cildi metal yapıyı istemeyebilir.
Durum böyleyken bebeklerin tüm gün ciltlerine temas eden bebek bezinin yapısının, iç dokusunun, bezin üretiminde kimyasal herhangi bir maddenin kullanılıp kullanılmaması büyük önem taşır. Kullanılan bezin ince olması, bebeğin cildine temas eden en üstteki katmanın pamuksu bir yapıya sahip olması, koku, parfüm ve paraben içermemesi klinik ve dermatolojik olarak test edilmiş olması önemlidir.
Bebek Bezi’nin Yapısı Hava Alır mı?
Bebeğinizin cilt sorunlarıyla karşılaşmaması için bebek bezinin mutlaka hava alması gerekir.
Bebek bezi hava almadığında bezin içinde oluşan nem ve sıcaklık bebeğin cildini tahriş eder. Bu yüzden bebek bezinin hava alması bebekte oluşabilecek cilt sorunlarını engeller. Tüm gün bez ile duran bebeğiniz hava almayan bir bezin içide kendisini rahatsız hisseder. İnce yapılı, ve havayı geçiren bir bez bebeğin cildine nefes aldırır. Yetişkinlerde dahi cildin uzun süre hava alamaması çeşitli cilt sorunlarına yol açar. Özellikle yaz aylarında bebeğinizin altını değiştirirken günde en az bir kere ıslak havlu ile silmek yerine belden aşağı yıkayarak temizlemeniz sıcak havalarda bebeğinizi ferahlatacaktır. Çünkü havada ki fazla nem ve sıcaklık da bebeğinizde pişik oluşturabilir. Bu yüzden bezin hava geçirgenliğinin olması çok önemlidir.
Bebek Bezi Fiyatı Nasıl Olmalıdır?
İster bir ürün satın alın, ister bir hizmet satın alın bir şeyin fiyatının çok yüksek olması, çok kaliteli olacağı anlamına gelmez. Alacağınız her ürünün içeriği ve işlevselliği önemlidir. Bebek bezi için önemli olan ve almadan önce mutlaka kontrol etmeniz gereken noktaları yukarıda sizler için belirttik. Bu özelliklere sahip alacağınız her ürün bebeğinizi rahat ettirir. Tabii bununla beraber aile bütçenize de hitap etmesi gerekir.
Kanz bebek bezi olarak hem bebeğinizin sağlığını ve konforunu hemde aile bütçenizi düşünerek satışa sunduğumuz ürünleri denemenizi öneririz.