Makale içeriği
Gebelikte Reflü nedir? Gebelikte Reflüye Ne iyi gelir? – Gastroözefajial reflü gebelerin yaklaşık %35-50’sinde gelişen, mide asidinin yemek borusuna kaçmasıyla meydana gelen bir sağlık sorunudur. Yapılan çalışmalarda gebelik reflüsünün gebeliğin ilk trimesterın (3 aylık) sonunda ortaya çıktığı ve üçüncü trimestera doğru reflü şikayetlerinin azaldığı bilinmektedir. Bu süreçte değerli anne adaylarımız için gebelik sürecinizde meydana gelen reflü şikayetinizi sizler için ele aldık. Nedenleri ve tedavi planlarını incelediğimiz yazımızı keyifle okumanızı dileriz.
Gebelikte Reflü Nedenleri Nelerdir?
Reflünün birçok multifaktöriyel nedeni bulunmakla birlikte temel olarak bazı nedenler bu sorunun kaynağı olarak gösterilebilmektedir. Bu nedenlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz :
- Hormonların etkisi,
- Rahmin genişlemesi ve karın içi basıncın artması,
- Besinlerin bağırsaktan geçiş süresinin uzaması,
- Mide kapağının gevşemesi.
Reflü şikayetleriniz sevimli miniğinizi doğumuyla birlikte dünyaya gelmesiyle tamamen ortadan kalktığı bilinmektedir. Aynı şekilde reflü şikayetlerinizin gebeliğinizin ikinci trimesterından itibaren başladığı ve ilk üç aylık dönemde herhangi bir şikayete rastalanmadığı da bilinmektedir. Gebelikte var olan ve devam eden reflü şikayetleriniz sürekli olmamakla birlikte zaman zaman azalmalar gösterebilmektedir.
Gebelikte Reflü Belirtileri Nelerdir ?
- Ağıza acı tad gelmesi,
- Midede ekşime ve yanma,
- Zaman zaman öksürük,
- Hazımsızlık,
- Şişkinlik vb birçok faktör reflü belirtileri arasında sayılabilmektedir.
Gebelikte Reflü Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Uzman hekim tarafından anne adayının şikayetleri dinlendikten sonra reflü varlığı anlaşılır. Detaylı tanı için endoskopi yöntemine başvurulabilir fakat bu dönemde gebe olan anne adaylarına hekimler endoskopi yapmak istemezler. Bu yöntem son derece güvenilir olup tamamen hekiminizin kararına bağlıdır.
Eğer reflü belirtileriniz tedaviye ve yaşam tarzı değişikliklerine rağmen hala şiddetli bir şekilde devam ediyor ise bu durumda hekim tarafından endsokopi yapılması çoğunlukla öngörülür.
Gebelikte Reflü Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?
Gebelikte reflünün tedavi planlarında diyet ve yaşam tarzı değişikliklerinin yanı sıra ilaç desteği de sağlanabilmektedir.
Reflü tedavisinde beslenme sıklığı ortalama 3 saat aralıklarla önerilmekte olup öğün içeriklerinin azar azar olması tavsiye edilmektedir. Tüketilen besinlerin iyice çiğnenerek yutulması ve yemek esnasında su tüketilmemesi son derece önemlidir. Su ihtiyaçları mümkün olduğu kadar öğünler arasında giderilmelidir.
Yatmadan en az 2 saat önce yeme-içme faslının kesilmesi kafein, narenciye, domates, ketçap, yağlı besinler, çikolata,asitli ve karbonatlı içeceklerden sakınılması gerekmektedir. Fazla baharatlı ve sıcak yemeklerden uzak durulması da bu dönemde doğru bir seçim olabilmektedir.
Bu süreçte semptomların bastırılmasında süt ve süt ürünlerinden yoğurt veya zaman zaman 1 bardak ılık süt tercih edilmesi iyi olacaktır.
Reflü için diğer bir öneri ise sol tarafa dönük yatmak ve yatak başının yükseltilmesidir. Bu durum şikayetlerinizin hafiflemesine ve midenizi rahatlatmakta yardımcı olacaktır.
İlaç Tedavisi
Yaşam tarzı değişikliklerine yanıt vermeyen gebelerde, antiasid tedavisine başlanabilmektedir. Zaman zaman antiasid içeren ilaçların alijinik asit içeren ilaçlarla birlikte kombine olması daha yararlı olabilmektedir.
Antiasid-alijinik asit içeren ilaçlar, mide içeriğinin üzerinde tabaka oluşturarak, midede mevcut olan asitin yemek borusu dokusunu tahriş etmesine engel olabilmektedir. Bu da anne adayımızın reflü şikayetlerini azaltmakta ve iyileşme sürecine katkı sağladığı bilinmektedir. Gebelikte reflü şikayetleriniz var ise mutlaka bir uzmana danışmanızı ve yaşam tarzınızda değişiklikler yapmanızı öneririz. Sizin ve bebeğinizin sağlığının bizler için her daim önemli olduğunu hatırlatır, sağlıklı bir gebelik geçimenizi dileriz.