Makale içeriği
Bir aile olmanın zamanının geldiğine mi inanıyorsunuz? yoksa tekrar hamile kalmayı mı planlıyorsunuz? Nasıl hamile Kalabilirim sorusuna yanıt mı arıyorsunuz, sağlıklı bir hamileliğe başlamanıza yardımcı olacak 10 maddeyi sizin için sıraladık.
Doğum kontrolünü durdurun
Erkek ve kadın prezervatifi, başlık, diyafram ve doğal aile planlaması gibi bazı kontrasepsiyon yöntemleriyle, kontrasepsiyonu kullanmayı bıraktığınızda adet dönemleriniz ve doğurganlığınız etkilenmeyecektir. Doğum kontrol hapı ve kontraseptif enjeksiyonlar gibi diğer yöntemlerle, kontrasepsiyonu durdurduktan sonra adet döngülerinizin normale dönmesi bekleyin. Bazı kadınlar denemeden önce birkaç ay beklemeyi, doğal döngülerini yeniden kurmayı, folik asit almaya başlamayı ve vücutlarını tam olarak hazırlamayı severler.
Doğru zamanda seks yapın
Her ay bir kadının hamile kalabileceği yalnızca birkaç gün vardır; yumurtlama gününde (Buradan hesaplayabilirsiniz) veya yumurtlamaya giden birkaç gün içinde eşinizle birleşmek hamile kalma şansınızı yükseltecektir. Deneyimli bir Anneyseniz veya bu konuya meraklıysanız muhtemelen ortalama döngünün 28 gün olduğunu ve yumurtlamanın 14. günde gerçekleştiğini duymuşsunuzdur. Bu sayılar kesin olmasa bile her ikisi de elde edilen verilerden alınan ortalamalardır. Gerçek olan ise , çoğu kadın döngüsü bu “ortalamaya” uymuyor.Bireysel döngü uzunluğunuzu ve yumurtlama tarihini belirlemenize yardımcı olacaktır.
Folik asit kullanın
Folik asit takviyesi almak , bebeğinizdeki spina bifida gibi nöral tüp kusurlarını önlemeye yardımcı olur. Bazı bilim insanları hamile kalmayı planlayan kadınların veya hamile kadınların, ideal olarak gebe kalmaya başlamadan üç ay önce başlamak üzere, her gün 400 mikrogram folik asit içeren bir folik asit takviyesi almalarını önermektedir. (Gebelik Öncesi Folik Asit Eksikliği ve Nedenleri) ve hamileliğinizin 1. üç aylık dönemi boyunca . Sağlıklı bir beslenme programı uygularsanız, zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekler, fasulye, yeşil yapraklı sebzeler ve portakal suyu gibi gıdalardan bir miktar folik asit alırsınız, Bu anne adayları için hamile kalma olasılığını arttırmaktadır.Ancak, gerekli folik asit’i elde etmek çok zor olduğu için yine de takviye almak sizin için önemlidir. Doktorunuza başvurarak folik Asit değerlerinize baktırmanızı önermekteyiz.
Sağlıklı Beslenmeye özen gösterin
Bebeğinize en iyi başlangıcı sağlamak için, hamile kalmadan önce bile düzenli, dengeli yemekler, bol miktarda taze meyve ve sebze yemek ve işlenmiş yiyeceklerden uzak durmak çok iyi bir fikir. Beslenmenizin aşağıdakileri içerdiğinden emin olun… Dilerseniz Gebelik Öncesi Beslenme Nasıl Olmalı? yazımızı okuyabilirsiniz.
- Karbonhidratlar – tam tahılı ürünler, makarna, pirinç ve tahıllar, beyaz ekmek, kekler ve kurabiyelerden daha iyidir
- Meyve ve sebzeler – Günde beş kez yemek yemeye çalışın, meyve veya sebze çeşitliliği ne kadar fazlaysa o kadar besleyici olduğunu unutmayın.
- Protein – İhtiyacınız olan proteini et, balık, yumurta, mercimek ve fasulyeden alabilirsiniz.
- Süt ve süt ürünleri – Kemik gelişimi için önemli olan çok miktarda kalsiyum içerir.
- Yağ – yağ alımınızı zeytinyağı gibi bitkisel kaynaklardan veya somon, sardalya veya uskumru gibi yağlı balıklardan almaya çalışın.
Sağlıksız Yemeklerden uzak durun…
- Çiğ yumurta ve çiğ veya az pişmiş et veya kabuklu deniz ürünleri
Bunlar, gıda zehirlenmesine neden olabilecek organizmaları içerebilirler. - Pastörize edilmemiş süt ürünleri, karaciğer veya artıkları
Bu yiyecekler, düşük veya ölü doğuma yol açabilen Listeria maddesini içerebilir. - Karaciğer / karaciğer ürünleri
Bunlar, gelişmekte olan bir bebek için zararlı olabilecek yüksek düzeyde A vitamini içerir, bu nedenle kaçınılmalıdır. - “Gebelikte Kullanım İçin” olarak etiketlenmemiş vitamin takviyeleri
Vitaminler ve diğer takviyeler, yalnızca Kutularında üzerinde hamilelikte güvenli oldukları yazıyorsa kullanılmalıdır. Bunun nedeni, yüksek düzeyde kullanımların da bazı vitaminlerin gelişmekte olan bebek için çok tehlikeli olabilmektedir. Yukarıda belirtildiği gibi folik asit almak önemlidir, Eğer folik asit alacaksanız sadece folik asit içerek vitamini kullanmanızı öneriyoruz. - İlaç içmek konusunda dikkatli olun
Aldığınız tüm ilaçları doktorunuz ile görüşün ve ayrıca aldığınız reçeteli ilaçları bırakmadan önce doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun. Reçetesiz kullandığınız herhangi bir ilaca ihtiyacınız varsa eczacınıza hamile olduğunuzu bildirin. Dekonjestan burun spreyleri gibi basit çareler bile hamileyken kullanılmaması gereken maddeler içerebilir. - Toksoplazmozun farkında olun
Yıkanmamış sebzeler, az pişmiş et ve kedi dışkısı, düşüklere, ölü doğuma veya bebeğinize zarar verebilecek toksoplazmoz riski taşır. Bu nedenle, her zaman meyve ve sebzeleri yıkayın, yalnızca iyice pişmiş et yiyin ve bahçede çalışırken veya kedi kumu tepsilerini boşaltırken eldiven giyin.
Formda kalın ve Kilonuzu koruyun.
Hamilelik vücudunuza çok fazla yük bindirir, bu sebeple hamilelikten önce formda kalmak, hamile kaldıktan sonra size yardımcı olacaktır. Hamile kalmadan önce formda olsanız bile, hamileyken de aktif olarak formunuzu korumanız size yardımcı olacaktır. Egzersizler, ruh halinizi iyileştirdiği gibi enerji seviyenizi de iyileştirmeye yardımcı olabilir. Öyle ki, stresi de azaltır. Sağlıklı bir kiloda olmak hamile kalmanıza yardımcı olabilir, bu yüzden en iyi şey hamile kalmaya çalışmadan önce mümkün olduğunca ideal kiloya ulaşmaktır. Doktorunuz veya Diyetisyeniniz bilgi almaya çekinmeyin…
Gebelik Öncesi İdeal Kilo yazımızı okuyabilirsiniz
Sigara,Alkol gibi diğer kötü tüm alışkanlıklarınızı bırakın.
Hamile kalmaya çalışırken ve hamileliğiniz boyunca sigara içmekten ve alkolden uzak durmak en iyisidir.
Sigara içiyorsanız veya alkol kullanıyorsanız, bunlardan vazgeçmek sağlıklı bir gebelik ve sağlıklı bir bebek sahibi olma şansınızı kat kat artıracaktır.
Hamilelikte içki içmek bebeğinize uzun vadede zarar verebilir, ne kadar çok alkol kullanırsanız risk o kadar artar. Gebeyseniz veya Hamile kalmayı planlıyorsanız, bebeğinize yönelik riskleri minimuma indirmek için hiç alkol kullanmamalısınız. Eşiniz sigara içiyor veya Alkol alıyorsa, hamile kalmaya çalışırken bu maddeleri azaltmaları (tamamen kesmeleri) önemlidir. Sizin üzerinizdeki etkilerinin yanı sıra, sigaralar, keyif verici uyuşturucular ve alkolün hepsi de sperm kalitesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptirler.
Kızamıkçık aşısını yaptırın.
Alman kızamığı olarak da bilinen kızamıkçık, doğmamış bebekleri ciddi şekilde etkileyebilir. Bebek sahibi olmayı planlıyorsanız, kızamıkçığa karşı tamamen korunup korunmadığınızı kontrol etmek iyi bir fikirdir. Aşılar ve yapabilecekleriniz hakkında muhakkak doktorunuzla görüşün
Doktorunuz ile konuşmaktan çekinmeyin…
Bir kadın olarak herhangi bir anormal vajinal akıntınız varsa, göz ardı etmeyin ve doktorunuzla konuşmaktan çekinmeyin. Bakteriyel vajinoz veya pamukçuk gibi yaygın vajinal enfeksiyonlar kolayca tedavi edilebilir.
Eşinizi sağlıklı bir sperm için yönlendirin…
- Formda ve sağlıklı kalın
Eşiniz mümkün olduğunca aktif olmaya çalışmalı, alkol kullanıyorsa azaltmalı, sigarayı bırakmalı ve sağlıklı beslenmeye özen göstermelidir. - Eşiniz aşağıda yazılanlara dikkat etmesi sperm kalitesi için önemlidir.
Eşiniz bol iç çamaşırı giymeli ve sıcak banyodan kaçınmalıdır. Testislerin uzun süre ‘ısınması’ sperm kalitesini düşürebilmektedir.