Makale içeriği
Demir hemoglobin proteinin yapımında rol oynayan önemli bir mineraldir. Eksikliğine bağlı olarak ise anemi görülür. Folik asit, B6 ve B12 vitaminlerinin eksikliğine bağlı olarak da görülen anemi tipleri olsa da en sık karşılaşılan demir eksikliği anemisidir. Kadınlarda her ay düzenli olarak görülen adet kanamasına bağlı olarak demir depoları erkeklere göre daha düşüktür. Dolayısıyla kadınlarda eksikliği daha çok görülmektedir.
GEBELİK ÖNCESİ DEMİR EKSİKLİĞİNİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Gebeliğe hazırlık dönemi anne adaylarının demir depolarını yeterli doluluk seviyesine ulaştırması için ideal bir dönemdir. Gebeliğin ilk trimesterında (3 aylık) demir eksikliği görülen anna adaylarının gebe kalması sonucunda doğacak olan bebeğin gelişiminde gecikme, davranışsal problemler ve öğrenme problemleri olduğu görülmüştür.
GEBELİK ÖNCESİ DEMİR DESTEĞİ
Demir eksikliğine bağlı anemisi görülen bireylerin doktorlarının tavsiyesi üzerine kullandıkları demir haplarının yanı sıra beslenmelerini demirden zengin besinlerle zenginleştirmeleri tavsiye edilmektedir.
GEBELİK ÖNCESİ DEMİR İÇEREN BESİNLER NELERDİR ?
Bu besinler yağlı balıklar, yumurta ve süt ürünleridir. Demirden zengin besinlerin yanında tüketilen C vitamini demir emilimini 3 kata kadar arttırmaktadır.
Gebeliğe hazırlık döneminde olan sağlıklı anne adaylarına besinlerden gelen demir miktarının günlük 15-18 mg olması önerilmektedir.
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ NE DİYOR ?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ne göre anemi sıklığı bir toplumda %20’den fazla görülüyor ise o toplumda üreme çağındaki tüm kadınların 60 mg demir ve 2,8 mg folik asit içeren besin desteği kullanılmasını önermektedir. Kullanım süresi olarak 3 ay uygulanıp 3 ay uygulanmaması ve haftada 1 kez alınması olarak belirtilmiştir.