Makale içeriği
Gebelikte kabızlık bir diğer adıyla konstipasyon, anne adaylarımızın fazlasıyla şikayet ettiği ve gebelik sürecinde sıkıntılar yaşadığı önemli bir sorundur. Bu sorunla başa çıkabilmek ve önerilerimizden faydalanmak için anne adaylarımıza hazırladığımız yazımızı keyifle okumanızı dileriz.
Gebelikte Kabızlık Belirtileri Nelerdir?
Gebelikte görülen kabızlığın bazı semptomları mevcuttur bunlar:
- Bir hafta içinde görülen dışkılamanın azlığı ve giderek azalması.
- Bağırsakları boşaltmak için gereken sürenin uzun olması.
- Ikınma durumlarının kronikleşmesi ve sert dışkılama.
Bu gibi semptomların yanında asemptomatik şekilde var olan belirti göstermeyen kabızlık durumları da mevcut olabilir. Bu durumlar şöyle sıralayabiliriz:
- Karında oluşan gerginlik ve gaz hissi.
- Dışkılama sırasında ağrı ve alt bel bölgesinde ağrı hissi.
- Makatta kanama.
- Tam olmayan dışkılama durumu.
- Karın ağrısı ve kusma.
- Açıklaması olmayan kilo kayıplarında da dışkılama güçlüğünden söz edilebilir.
Gebelikte Kabızlık Nedenleri Nelerdir ?
Gebelikte görülen kabızlığın nedenlerinden biri hamilelik sürecinde artmış olan progesteron seviyenizdir. Bu hormon sayesinde bağırsak kasları gevşemekte ve besinlerin buradaki geçiş hareketleri azalmaktadır. Azalan bağırsak hareketlerinin sonucunda ise kabızlık görülmektedir. Bu durum genellikle gebelikte 2 ve 3. trimesterde olmaktadır.
Kabızlığın bir diğer sebebi olarak ise kalın bağırsaklardaki artan su emilimi işaret edilmektedir. Gebelik döneminde anne adayının böbrek üstü bezinden salgılanan aldosteron hormonunun artmasıyla kalın bağırsaktaki suyun tekrar vücuda emilimi ve böylece ufak, sert dışkılamaya yol açtığı görülmüştür. Bir diğer sebep ise içinizde büyüyüp gelişen bebeğinizle birlikte rahim kaslarınızın da genişlemesi ile bağırsaklara baskı yapması ve böylece bağırsaklardaki geçişin yavaşlamasına yol açmaktadır.
Gebelikte Kabızlığın Tedavisi Nasıl Olmalıdır ?
Gebelikte görülen kabızlık durumu gayet normal geçen bir sürecin parçasıdır. Bu dönemde endişe edilmemelidir. Yaşamınızda düzenleyeceğiniz birkaç tüyomuzla birlikte bu sorunla başa çıkabilirsiniz. İşte ufak ipuçları:
- Beslenmenizde lifli gıdalara yer vermelisiniz. Bu durum bağırsağınızda hareketlenmenin artmasına ve kabızlığı azaltmaya yardımcı olacaktır. Ana öğünlere yemeklerinizin yanında tükettiğiniz salata ve ara öğünlerde yer verdiğiniz meyveler kabızlığınıza iyi gelecek olan besinlerdir.
- Tükettiğiniz ekmek vb ürünlerin tam tahıllı olmasına özen gösteriniz.
- Su tüketiminizi arttırın. Artan su tüketimine bağlı olarak bağırsaklardan emilen suyu dengelemiş ve dışkılamayı kolaylaştırmış olursunuz.
- Sedanter yaşam tarzı bağırsaklarda tembelliğe yol açmakta ve böylece tuvalete çıkamama durumu gözükebilmektedir. Egzersiz yapmıyor iseniz mutlaka haftada en az 5 gün egzersiz yapmanız bağırsaklarınızı hareketlendirecektir.
- Kabızlık durumunda yaşanan stres faktörü ise bu durumu şiddetlendirmektedir. Mümkün olduğunca stresten uzak kalınmalıdır.
- Eğer hala kabızlık şikâyetleriniz mevcut ve inatçı şekilde geçmiyorsa uzman bir hekim kontrolünde ilaç desteği alabilirsiniz.
Gebelikte Kabızlığa İyi Gelen Besinler Nelerdir ?
Kabızlık sadece gebelikte olmamakla birlikte hayatımızın bazı dönemlerinde karşılaştığımız önemli bir sorun haline gelmiştir. Kabızlık yaşandığı durumlarda herkes çeşitli gıdalara başvurur gelin bu yiyecekler nelermiş birlikte bakalım.
Meyveler, kabızlığa iyi gelen yiyeceklerin başında gelmektedir. Kabuklu meyveler ve kuru meyveler içerdiği yüksek lif sebebiyle bağırsak hareketlerinizi arttırarak kabızlığı azaltmaktadır. Diyabet rahatsızlığı olan anne adayları kan şekerini yükseltmesi nedeniyle kuru meyvelerin tüketiminden kaçınmalıdır.
Koyu yeşil yapraklı salatalar, düzenli olarak tüketildiğinde kabızlığa iyi geldiği bilinmektedir. Tükettiğiniz bol yeşillikli salatalar bağırsaklardaki dışkının yumuşatılmasına fayda sağlar.
Kuru baklagiller, bağırsaklarda kabızlığın getirdiği kuruluk sorununu azaltmakta ve bağırsakların yumuşamasına neden olmaktadır. Bu nedenle kuru baklagillerin tüketimi de bu dönemde kabızlık şikâyetlerinizi azaltabilir.
Tam tahıllı ve kepekli ürünler, diğer besinlerde olduğu gibi bağırsak hareketlerinin arttırılmasına yardımcı olurlar. Öğünlerinize eşlik eden ekmeklerinizi tam tahıllı tüketmek veya kepekli tercih etmek kabızlık şikâyetinize iyi gelebilir.
Gebelikte Kabızlık ve Basur
Kabızlığın yol açtığı Basur (Hemoroid) kanamayla ve çeşitli belirtilerle kendini göstermektedir. Tek sebebi kabızlık olmamakla birlikte çeşitli nedenlerin de eşlik ettiği basur ilerleyen ve inatçı olan kabızlığın yol açtığı hemoroid hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak isterseniz “ Gebelikte Hemoroid” yazımıza göz atabilirsiniz.